Músics de la rumba catalana amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès

(ACN) La Plataforma per la Defensa de la Rumba Catalana ha denunciat traves del Ministeri de Cultura per declarar el gènere musical Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco. Segons ha avançat ‘El Periódico’, un dels fets que ha dificultat el procés ha estat la denominació de “catalana” i la falta de suports autonòmics i internacionals.

El president de l’entitat, Amadeu Valentí, ha assegurat que considera aquest fet “incoherent” per totes aquelles famílies que han treballat per fer-ho possible. “Som gent de cultura, treballem dins l’àmbit municipal i per les institucions. Que ens facin això, no ens ho mereixem”, ha lamentat.

Valentí també ha destacat que la denominació “catalana” es tracta d’un fet “diferencial” d’aquest gènere i que representa “la filosofia de vida del poble gitano català, a qui no se li ha de treure els seus orígens“. En aquest sentit, ha afirmat que “no cediran“, ja que es tracta d’un nom que homenatja els seus creadors, tant els que estan vius, com els que no.

D’altra banda, ha valorat positivament el suport que han mostrat diferents grups polítics, com Junts o ERC. En aquest darrer cas, ha afegit que el partit ha situat el tema com un punt de discrepància amb el Govern espanyol.

Falta de “suports”

El Ministeri de Cultura, que lidera Miquel Iceta, ha respost que el que ha traslladat a la plataforma és “la conveniència de sumar suports en l’àmbit autonòmic i internacional per assegurar l’èxit de la proposta”.

La institució recorda que el Ministeri només “tramita” les candidatures, però “no les decideix”. “L’organisme que pren aquesta decisió és el Consell de Patrimoni Històric, que està integrat per representants de les àrees de patrimoni de totes les comunitats autònomes”, subratlla.

Un cop s’aprova la proposta de candidatura, es trasllada a la Secretaria de la Convenció de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO que, “en cas de complir-se els requisits necessaris”, ho eleva al Comitè de Patrimoni Immaterial per a la seva avaluació.

rumba catalana