La creació de les dues obres d’homenatge a la rumba catalana del carrer de la Cera ha estat un procés llarg. El projecte ha anat mutant a mesura que es feia gros. L’artista que les ha dut a terme, Luis Zafrilla, les considera una de les obres més complexes de la seva trajectòria, sobretot pels diversos canvis en la selecció dels rumberos que hi havien de figurar, una discussió que s’ha allargat durant mesos. Hi han intervingut entitats com Foment de la Rumba Catalana i l’Associació Professional d’Autors i Creadors de Rumba Catalana. Il·lustres de la rumba com Petitet consideren que el resultat acontentarà la major part del col·lectiu.

Les obres s’instal·laran a dues mitgeres del carrer de la Cera, als números 6 i 57. Seran dues plaques metàl·liques de 12 metres d’alçària i 1,5 metres d’amplada cada una. S’hi podran veure els artistes que han influït més en un estil que es considera que va néixer a Barcelona.

Aquí hi ha una mostra dels artistes representats en aquestes dues obres. A un cantó es poden veure senceres i, just al costat, dividides en dues parts per veure’n millor el contingut. Clicant al damunt dels punts, es pot saber qui és qui en la rumba catalana.

Primera mitgera (els orígens de la rumba catalana)

Segona mitgera (la “nova” rumba catalana)