francesc salva campillo
Placa en homenatge a Francesc Salvà i Campillo, al carrer Petritxol

Tant a Barcelona com al conjunt de Catalunya sempre hi ha hagut un interès molt especial pel temps. En aquest sentit, hi ha escampats pel territori desenes i desenes d’observadors meteorològics que cada dia prenen dades i fan possible conèixer amb tot luxe de detalls el temps i el clima de tots els racons del país. Ara bé, qui va ser el primer meteoròleg que hi va haver a Barcelona?

El metge, físic i inventor Francesc Salvà i Campillo, nascut a Barcelona l’any 1751, va ser el primer observador meteorològic de la ciutat. Va ser l’encarregat de la primera sèrie de dades meteorològiques continuada de Barcelona, uns registres que prenia seguint sempre una mateixa metodologia.

Observacions des del carrer de Petritxol, 11

Salvà i Campillo va iniciar la sèrie de dades el 1780. Primer, mesurava la temperatura i, posteriorment, també hi va incorporar la precipitació. A més, també anotava els registres de pressió atmosfèrica, així com del vent i l’estat del cel.

Les observacions les feia des del seu domicili, que era la mateixa casa on va néixer i on va morir, el número 11 del carrer de Petritxol. De fet, hi ha una placa commemorativa a la façana de l’edifici on es recorda la figura d’aquest barceloní il·lustre.

Meteorologia a banda, també va ser un metge prolífic. A més, també tenia un vessant cientificotècnic que el va portar a inventar el primer telègraf elèctric.

Les observacions meteorològiques a la premsa de l’època

Les dades meteorològiques de Salvà i Campillo no quedaven desades en un quadern. Col·laborava amb el Diari de Barcelona, en què es publicaven les seves observacions.

En el primer número del diari, de l’1 d’octubre del 1792 i que es troba disponible a la pàgina web de l’Arxiu de Revistes Catalanes Antigues, ja hi apareixien les dades de temperatura, pressió atmosfèrica, vent i estat del cel.

Dades meteorològiques al primer número del Diari de Barcelona, de l’any 1792. Font: Arxiu de Revistes Catalanes Antigues

Més de 230 anys de dades a Barcelona

La sèrie de dades de Francesc Salvà i Campillo és la primera de moltes altres que hi ha hagut a Barcelona des de llavors. Gràcies a la seva tasca i a la de la resta d’observadors meteorològics que ha tingut la ciutat, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la Universitat de Barcelona i la Universitat Rivira i Virgili i el CSIC van poder reconstruir i homogeneïtzar la sèrie instrumental de temperatura i precipitació més llarga de la península Ibèrica.

La sèrie històrica, que es pot consultar en obert a la pàgina web de l’SMC, conté les dades de temperatura des del 1780 i de precipitació des del 1786 fins a l’actualitat. D’aquesta manera es pot observar com han anat evolucionant aquestes variables meteorològiques a Barcelona al llarg de més de 230 anys.

Sens dubte és un luxe poder gaudir d’una sèrie tan llarga com aquesta. Això permet recollir extrems meteorològics ben diversos, com els escassos 215,6 l/m² que es van acumular el 1817, conegut com “lo any de la fam“, o els 1.122,7 l/m² del 1971, l’any més plujós registrat.