cadí sense neu gener 2024
El Cadí sense neu a finals de gener del 2024. Autora: Xènia M.

El mes de gener a Barcelona va acabar sent més càlid i sec del que marca la mitjana. Així us ho vam avançar ara fa uns dies amb les dades de l’Observatori Fabra, que mostraven que per primer cop la temperatura mitjana mensual havia arribat als 11 ºC. Es tracta d’un registre proper a la mitjana climàtica corresponent al mes de març.

Ara bé, com s’ha comportat a la resta de Catalunya? També ha estat el més càlid des que hi ha dades? I la sequera, ha continuat fent de les seves?

La desviació de la temperatura ha superat els tres graus

El gener del 2024 no hi ha hagut cap fredorada destacable. A més, l’anticicló i la notable inversió tèrmica que l’acompanya han fet acte de presència durant una part important del mes. És per això que l’anomalia de temperatura més marcada ha estat en zones elevades. En sectors de l’alta muntanya pirinenca la desviació ha superat els tres graus.

A tot arreu, llevat d’alguna fondalada interior, el mes de gener ha estat càlid, amb totes les lletres. Tant és així que diverses estacions meteorològiques de l’SMC amb més de 20 anys de dades han registrat el gener més càlid de la sèrie. Es tracta essencialment de punts de cotes altes dels Pirineus i dels Prepirineus, del prelitoral i del litoral.

Menys del 30 % de la pluja habitual a les capçaleres del Ter i el Llobregat

Durant la primera quinzena de mes hi va haver una mica de moviment. L’arribada d’algunes pertorbacions va portar pluja en moltes comarques, també al Barcelonès i a Barcelona. En canvi, la situació es va capgirar la segona meitat de gener.

Pels volts del dia 20 es va establir l’anticicló sobre nostre i això ha comportat una recta final de mes dominada per la tranquil·litat, l’absència de pluja i fins i tot la suavitat primaveral.

Tot plegat s’ha traduït en un gener que ha acabat sent eixut a la major part del territori, però sobretot a les comarques de Girona, on ha plogut menys del 30 % del que marca la mitjana. Això inclou les capçaleres dels rius Llobregat i Ter. A l’àrea dels Pirineus i dels Prepirineus, a la regió metropolitana i al sud de les Terres de l’Ebre també s’ha fet notar el dèficit de pluja de manera notable.

Les úniques zones on la pluja ha estat més generosa del compte han estat les comarques de Ponent i punts del Tarragonès. Tot i que hi ha plogut més del que indica la mitjana climàtica, val a dir que gener és un mes poc plujós. Per aquesta raó, si mireu el mapa de l’acumulació total de pluja (mapa de la dreta) veureu que els registres amb prou feines han superat els 40 l/m².