The Who

Aquest mes de gener es compleixen 54 anys de la publicació de ‘I Can’t Explain’, el primer èxit de The Who, un grup que té el 2019 sencer ben encerclat a l’agenda. A banda de l’aniversari d’aquest senzill, fa pocs dies van anunciar que publicaran nou disc d’estudi i també han anunciat gira. The Who són un dels grups més influents del pop rock britànic, coneguts pels seus grans espectacles, per trencar instruments en directe i per ser els pares d’àlbums emblemàtics com ‘Tommy’ i ‘Quadrophenia’. Després de 13 anys, retornaran amb nou material i la gira ‘Moving On’, amb acompanyament simfònic i orquestres de cada ciutat.

King Crimson

El llegendari Doctor Music Festival d’Escalarre és un dels grans retorns musicals d’aquest 2019. El festival de la vaca proposa aquest juliol la seva reencarnació i un dels caps de cartell d’enguany seran King Crimson que, juntament amb Underworld, oferiran 3 concerts, un cada dia d’aquesta edició. King Crimson, una de les bandes cabdals del rock progressiu, celebren també els 50 anys de carrera i ho faran amb una gran gira internacional, la reedició del seu treball discogràfic i un documental. Pels que no els van poder veure el 2016 a Barcelona o vulguin repetir, a l’estiu podran gaudir del seu fabulós directe.

Bridget St John

Bridget St John és una de les veus referents del folk i el pop anglès dels primers 70s, de bracet amb Nick Drake o Vashti Bunyan, entre d’altres. En John Peel va gravar-li 3 discos, avui en dia ben destacats per les seves lletres, la guitarra, arranjaments, i el seu timbre i cantar greu que recorda al so del cello. Durant uns 20 anys va allunyar-se dels escenaris i després ha retornat en ocasions esporàdiques. És una alegria insòlita que formi part del cartell del Primavera Sound d’aquest any.

Dead Can Dance

Seguim la cronologia musical i avancem a la dècada dels 80 de la mà d’una altra formació de culte, en aquest cas originària d’Austràlia, Dead Can Dance. La banda de Brendan Perry i la mezzo-soprano Lisa Gerrard actuarà els dies 20 i 21 de maig a la sala Barts de Barcelona. Doble data i doble celebració perquè presentaran ‘Dionysus’, el seu disc recentment publicat i commemoraran, alhora, els 40 anys dalt els escenaris amb la gira ‘A Celebration. Life & Works 1980-2019’. Una gran festa d’aquest grup que, malgrat rumors de diverses aturades i retorns, porta 4 dècades en actiu i que aplega un fantàstic amalgama de sons on tot hi té cabuda: pop gòtic, cant gregorià, folk celta, ambient, polir-ritmes… sempre amb un objectiu únic: la recerca de la bellesa.

Bikini Kill

Bikini Kill van ser un dels grups més importants del moviment riot-grrrl durant els 90. És una banda d’absoluta contemporaneïtat pel seu missatge i postura crítica feminista i antipatriarcal. Formades quan estudiaven, amb la intenció inicial de crear un fanzine, el grup liderat per la Kathleen Hanna, va publicar 3 discos i un split (disc compartit per dos o més grups) i van separar-se l’any 1998. La notícia, la setmana passada, de la seva reunió, 20 anys després, va tenir tan bona acollida que les entrades dels 3 concerts inicials a Nova York i Los Angeles es van esgotar al moment i s’ha afegit una quarta data, també a L.A. Tant de bo la gira s’allargui.

Wu-Tang Clan

Van actuar a Barcelona el 2013 i crèiem que era una de les últimes gires que oferien, però sembla que no. Aquest col·lectiu de 9 MCs que, des del seu naixement els anys 90, més ha revolucionat la indústria de la música, celebra ara els 25 anys del seu disc de debut. Havien anunciat un parell de concerts als Estats Units i gires a Austràlia i Nova Zelanda, però a finals de la setmana passada van deixar caure una bomba encara més gran: la gira monumental ‘God Of Rap’, amb 3 dates a Anglaterra, al maig, juntament amb Public Enemy i De La Soul. Tot apunta que seran cites històriques perquè per primera vegada els 3 grups més grans del gènere compartiran cartell i escenari.

Gesaffelstein

El techno d’aquest compositor i productor francès es considera, tot i que fosc i amenaçant, com un dels més exquisits i encisadors actuals. Acaba de publicar el single ‘Lost in The Fire’ amb The Weeknd i és notícia perquè, després d’una aturada dels seus directes amb l’àlbum de debut, aquest 2019 ha anunciat publicació d’un nou LP, ‘Hyperion’ i, alhora, encapçala cartells tan importants com el del Coachella. No sabem si algun festival d’aquí es guarda aquesta carta a la butxaca, però es tracta d’una tornada esperada dins l’entorn de l’electrònica d’aquest artista que ha col·laborat amb Kanye West, Daft Punk, Justice, entre molts noms de prestigi.

Però també hi haurà un comiat…

Las Ruinas

Las Ruinas

és un dels grups locals que més bé ha sabut retratar la Barcelona dels darrers anys. Han estat cronistes d’una escena i d’un moment molt concrets. Amb ironia fresca, humor astut i, sobretot, llibertat, el rock garatge de Las Ruinas ens ha acompanyat durant 9 anys i 9 discos. Amb el propòsit complert de disc per any – acaben de publicar ‘Alucinaje’- aquest 2019 s’acomiadaran amb un concert que s’espera apoteòsic al març a la sala Vol i un últim desè disc, gravat en directe. Un grup genuí, ràpid i sense complexes que, sens dubte, enyorarem, però que, per sort, ens deixa grans cançons.

DESCOBREIX ELS 15 CONCERTS IMPRESCINDIBLES DEL 2019 A BARCELONA