DAVID IZQUIERDO, periodista i escriptor: "El llibre curioses histories de Barcelona, explica una trentena de secrets, de llegendes, de històries de fet, del que han estat 2.000 anys de vida de la ciutat de Barcelona. Aquest d'aquí és l'últim tram que queda de la muralla de Barcelona estem tot just al costat del portal de Santa Madrona i a tocar hi ha el que avui dia es coneix com la rotonda de plaça de la Carbonera, i es diu així perquè aquest és el punt del port de Barcelona on descarregaven els vaixells el carbó, tota aquesta zona ens l'hem d'imaginar plena de sutge, plena de carbó, el que es coneix com la terra negra. Doncs, aquest indret de Barcelona, té una curiosa llegenda de fantasmes, i es que a l'any 1740 els barcelonins farts de les polítiques del virrei de Santa Coloma, van perseguir al virrei fins aquest punt i aquí el van assassinar, des d'aquell moment hi ha una llegenda que explica que el fantasma del virrei es passeja per tota aquesta zona i es coneix com el fantasma de la Terra Negra. El monument a Colom, inaugurat al 1888 és un bon lloc per fer-nos aquella pregunta que molts suposo que ja s'han fet, que és si era Cristòfol Colom fill de la ciutat de Barcelona, doncs bé hi han alguns historiadors que expliquen que Colom podria haver amagat la seva procedència catalana perquè en els seus primers anys com a grumet hauria participat en alguns atacs pirates contra el pare del rei Ferran el Catòlic i quan ell va demanar finançament per al seu viatge, doncs si havia estat primer corsari no ho podria haver fet i per això va amagar la seva procedència. Barcelona no té port com a tal fins al segle XV així que durant més de 1.500 anys d'història de la ciutat, de la Barcino romana fins arribar al segle XV a Barcelona, totes les mercaderies que es descarregaven dels vaixells ho feien a la mateixa platja, al segle XV, es comença a construir l'espigó del port i de tot els sediments de sorra que es queden enganxats a la banda nord d'aquest espigó després en naixerà el barri de la Barceloneta."

El llibre neix de la col·laboració del periodista amb un programa de ràdio en el qual ha anat oferint la visió més misteriosa de la ciutat. Cada guió del programa ha estat després refet per a la seva versió impresa. ‘Curioses històries de Barcelona’ està dividit en tres grans eixos temàtics.

La història més negra de Barcelona en què no poden faltar el nom diabòlic del Tibidabo, les execucions públiques de la quinta forca, la Vampira del Raval o bé el fantasma de la Terra Negra. Un segon eix el componen les anècdotes més històriques, com la formació del litoral barceloní, l’illa de Maians o la suposada catalanitat de Cristòfol Colom. El darrer eix temàtic està format per les anècdotes al voltant de la història més quotidiana, com la gran nevada de 1962, el Taj Mahal de Barcelona o l’arrel de l’expressió Can Fanga. 236 pàgines per descobrir la ciutat més enigmàtica.