Al seu web, Oriol Canals es definia com a “educador de formació, cantant i animador de professió i somiatruites inconformista de vocació”. Feia més de 18 anys que es dedicava a la música per a infants i famílies, per als quals havia fet nombrosos i diversos espectacles basats en “personatges i històries inventades i d’altres recollides d’aquí i d’allà”. En aquesta vessant d’animador infantil, havia publicat alguns discos, com ‘Bum, bum!’ o ‘Tauró a la vista!’. I era l’impulsor del Biberó Rock, un festival musical adreçat al públic familiar que tenia lloc cada estiu en una casa de colònies de Clariana de Cardener, prop de Solsona.

Però Canals havia desenvolupat alhora moltes altres vessants com a músic i cantant. Va ser el líder i cantant del grup Kumbes del Mambo, amb qui va editar dos discos i que avui ja han lamentat profundament la pèrdua. També feia de cantautor pel seu compte i, amb el nom d’Oriol Foll, l’any 2010 va publicar dos discos: ‘Roc’ i ‘Foc’. De tant en tant, també tocava amb grups com Les Granotes de la Bassa o Es Pescadors de ses Polles d’Aigua des Daró, especialitzats en “havaneres iconoclastes”. L’any 2001 havia editat un disc amb el grup Cavall de Cartró.

Oriol Canals era fill d’una cosina de Xesco Boix. Havia incorporat al seu repertori diversos contes i cançons d’aquest pioner de l’animació infantil a Catalunya i l’any 2009, amb motiu del 25è aniversari de la seva mort, va impulsar un homenatge en què van participar diversos cantautors i rondallaires del país.

Canals es va acomiadar d’amics i seguidors al seu perfil de Facebook abans de marxar de vacances a Indonèsia. Aquest dissabte, molts d’ells hi estan deixant missatges de condol per lamentar la pèrdua d’algú que havien conegut de prop com a persona o com artista. Oriol Canals era nascut a Barcelona, tot i que feia uns anys que s’havia traslladat a Ullastrell.