Als voltants de Sant Pau del Camp, al barri del Raval, es van trobar vestigis neolítics. Estem parlant de 6.000 anys enrere. I aquest passat és el que recull el conte l’’Arc de l’avi’, una iniciativa emmarcada en el Raval Cultural. JUAN FRANCISCO GIBAJA, director del projecte Raval 6.000 anys d’història “Este cuento a través de una excusa que son dos niños que tienen una historia, lo que intentamenos explicar es cómo vivian aquellas gentes, qué comían, qué animales domesticaban, qué casas tenían.” El conte va dirigit principalment al públic infantil i per això s’ha tingut una cura especial en els dibuixos, una tasca que ha anat a càrrec de la Maria Casas. Aquesta veïna i il•lustradora del barri ha estat en contacte durant tot el procés creatiu amb arqueòlegs i historiadors. MARIA CASAS, il·lustradora del conte l’’Arc de l’avi’ “Si hi ha alguna cosa que ho no sé de què va o tinc dubtes, doncs jo t’ho pregunto per Internet i tu m’envies dibuixos o fotos de peces que tingueu i si no m’expliques com era.” Està previst que les escoles i equipaments del barri tinguin un exemplar d’aquest conte. Un treball que s’ha concebut com una eina de divulgació clara de la història del Raval.

Els primers passos del que finalment ha resultat ser el conte ‘L’arc de l’avi’ es van començar a fer el 2013. Així ho explica Juan Francisco Gibaja quan recorda com va sorgir la idea de fer aquest conte. “Va ser per casualitat perquè llavors nosaltres estàvem desenvolupant un projecte per explicar els orígens del Raval, ja que aquí s’hi van trobar restes dels primers pobladors de la Península.”

Finalment, van aconseguir finançament de la Fundació per a la Ciència i la Tecnologia, que els va permetre desenvolupar un projecte de divulgació científica per explicar l’arqueologia al Raval. Quan estaven desenvolupant aquest projecte a través de titelles van trobar-se amb la Maria Casas, una veïna del barri que és il·lustradora. Amb la suma d’aquests factors van veure que a més dels titelles, el passat neolític del Raval també es podia explicar a través d’un conte. El text és obra de l’Eva Martínez.