Joan Anton Maragall

, president d’Art Barcelona, ha explicat a BTV que una vintena de galeries d’art catalanes seran a la fira ARCO, que començarà dimecres a Madrid. Ha afirmat que la relació entre la direcció de la fira i les galeries catalanes ha millorat molt, després de la crisi de fa uns anys, i que fins i tot va fer plantejar la idoneïtat d’enviar-ne a aquest certamen.

Maragall també ha admès que és molt difícil que Barcelona tingui una fira d’art com ARCO ja que, segons diu, “no tenim mercat privat, d’empresa ni institucional com el que hi ha a Madrid”. També ha destacat que “l’art contemporani que es compra per part de les institucions públiques és molt important” a la capital de l’estat, mentre que “a Catalunya és zero”.

A més, Maragall ha remarcat que “se’ns va passar el tren” quan el 1971 es va celebrar la 1a fira d’art contemporani de Barcelona. Diu que “això no va arrelar i Madrid va agafar la davantera”. Actualment, afirma Maragall, l’art a l’estat no té prou gruix per tenir dos grans fires d’àmbit internacional.

Per contra, ha anunciat que hi haurà una altra edició de la Gallery Weekend a la ciutat, el 29 de setembre, i hi participaran més galeries que en les darreres dos edicions, entre 21 i 25.

Tot i aquesta bona notícia, Maragall també ha manifestat que, des de 2008, “l’art viu la pitjor crisi del sector des de la postguerra”. Afirma que s’han tancat moltes galeries i moltes altres malviuen i part de la raó d’això, diu, és degut al cicle econòmic que vivim però també perquè les institucions, el sistema educatiu i els mitjans de comunicació “no han dedicat prou espai al llenguatge de la cultura”.