Entremig d’acrobàcies i equilibrismes, el Circ d’Hivern d’enguany aborda temes com l’elevat consum de pantalles, la dependència a les aplicacions del mòbil o la precarietat generada pels serveis de repartiment a domicili. Dirigit per Raül Garcia, de la cia. Le dessous de Barbara, l’espectacle ‘Sotrac’ lliga escenes que semblen, en principi, no tenir cap connexió directa, però que va interpel·lant els espectadors sobre com ens han influït les noves tecnologies en les nostres relacions personals, laborals o sentimentals. “Parteix de coses de la quotidianitat per convidar a la reflexió”, afirma Garcia.
Com és habitual a les produccions del Circ d’Hivern, les diferents disciplines i tècniques es barregen al servei de l’espectacle. A ‘Sotrac’, les tècniques circenses del cèrcol aeri, el trapezi, la perxa xinesa venen acompanyades de la dansa, el clown i, com sempre, la música original i en directe. Tot ben amanit d’humor i crítica per endinsar-se en temes tan seriosos com la mort.
“Parlem de la mort per recordar-nos que la vida passa massa ràpid. Potser estem perdent el temps en altres coses. Aquests aparells ens faciliten moltes coses, però també estan massa presents i és fàcil anar-te’n a aquesta vida virtual, en lloc de gaudir de les persones i la realitat que tens a l’entorn”, explica Raül Garcia.
23 funcions programades
Tot i aquest plantejament, ‘Sotrac’ es dirigeix a tots els públics, encara que està recomanat per a majors de sis anys. El Circ d’Hivern s’estrena dissabte, 18 de desembre, i estarà en cartellera fins al 23 de gener. Això a l’escenari de l’Ateneu Popular Nou Barris, però des de l’equipament la idea és que després continuï girant per altres teatres, com han fet altres anys ‘Sopa’ (2019) o ‘Fins i tot la foscor‘ (2020).
L’obra s’ha creat i assajat en una quinzena de setmanes en què els cinc artistes s’han estrenat treballant plegats, amb el director i tot l’equip artístic. Quatre d’aquests cinc protagonistes tenen residència a Catalunya, un fet que aquest any l’Ateneu ha volgut prioritzar en la selecció de l’equip. I, de fet, la trapezista Lara Renard té un gran lligam amb l’equipament, on ha exercit de professora a l’escola juvenil i s’ha involucrat en diversos projectes. “Cada any anava a veure el Circ d’Hivern i aquest any he fet una audició i hi he entrat. És un privilegi per a mi”, afirma Renard.