Els Cinemes Texas aixequen la persiana de nou aquest dijous després de tres anys tancats arran de la pandèmia. El projecte, que es materialitzarà en breu, retorna batejat ara amb el nom d’Espai Texas. Passaran de quatre a tres sales. Dues de les sales seran de cinema i n’hi haurà una altra que estarà dedicada al teatre.

L’Espai Texas mantindrà les projeccions de films en català (doblades o en versió original). Pel que fa a la sala de teatre, tindrà capacitat per a 200 persones i també hi haurà un espai gastronòmic. Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona, “les empreses impulsores volen implicar la ciutadania i els veïns de Gràcia” en el projecte.

Dissabte, presentació a la ciutadania

El projecte es presentarà a la ciutadania dissabte, 18 de març, amb una festa al passeig de Sant Joan. També durant aquest cap setmana les sales s’obriran per fer una visita, el dissabte 18 de març de 17 a 20 h i el diumenge 19, d’11 a 14 h. Durant la jornada de portes obertes també hi haurà un punt d’informació sobre la campanya de micromecenatge per ajudar a finançar el projecte i que ja s’ha posat en marxa.

La rehabilitació de l’espai té un cost de 450.966,10 i de 96.000 euros més per posar-lo en marxa. Per ara, tenen 270.000 euros provinents de fons públics i calculen 237.000 euros més provinents de fons privats.

Els promotors del nou Texas esperen reestrenar la sala l’octubre de 2023.

Història dels Texas

La història dels Texas es remunta al 1910, quan va obrir a l’antic solar que havia acollit el Centre Recreatiu la Valkyria. Aleshores es deia Cinema Bailén. Durant la Guerra Civil es va convertir en un menjador infantil. No va ser fins al 1940 quan va recuperar l’activitat cultural amb el nom de Cinemes Texas. A mitjans dels 90 es va transformar en una sala multicinema, els Lauren Gràcia, que van tancar el 2013. Un any més tard, el cineasta Ventura Pons el va reobrir. L’arribada de la pandèmia i els problemes econòmics van forçar-ne el tancament i ara engegarà una etapa nova.