L’escriptor i presentador televisiu Boris Izaguirre ha estat el pregoner de la festa de Santa Eulàlia 2023 que organitza el Gremi de Restauració de Barcelona. La trobada s’ha fet a la sala de festes La Paloma, aprofitant la reobertura d’aquest emblemàtic local, i ha acollit gairebé 500 persones.

L’escriptor d’origen veneçolà està establert a Madrid, però ha passat llargues temporades a Barcelona, “ciutat que estima”, com ha deixat ben clar en el pregó.

“Barcelona és la ciutat més europea de Espanya”

Izaguirre ha destacat que “Barcelona és la ciutat més europea d’Espanya” i ha afegit que el diàleg entre Barcelona i Madrid és indispensable, perquè “Barcelona és tot l’internacional que li falta a Madrid i Madrid té el poder que li falta a Barcelona”. En el seu discurs també ha volgut recordar Terenci Moix i que li va ensenyar “molt de Barcelona i del català”. “A Barcelona aprens que es pot conviure sense problemes amb dos, tres, cinc i fins a vuit idiomes“, ha conclòs.

L’escriptor ha tancat el seu pregó amb l’única frase en català que, segons ell, se sap “del tirón” i que va aprendre acabat d’arribar a la ciutat, veient una reposició d'”Allò que el vent s’endugué”: “Juro per Déu que mai més tornaré a passar gana”.

Ada Colau: “No hem de rebre cap lliçó de Madrid”

L’alcaldessa, Ada Colau, present a l’acte, ha volgut fer palesa la bona sintonia amb el sector de la restauració a Barcelona. Colau ha remarcat que són “senyal d’identitat de la ciutat” i que la Barcelona i el sector han superat junts moments complicats, com la pandèmia o la crisi econòmica.

L’alcaldessa ha recordat les mesures extraordinàries que es van aplicar per ajudar el sector de la restauració durant la pandèmia i ha reivindicat que, amb la consolidació de les terrasses ampliades a les voreres, la ciutat “creix en gairebé 1.200 terrasses“, tot i que finalment seran menys per les renúncies dels propietaris. Colau també ha aprofitat per dir adeu als blocs de formigó coneguts com a New Jersey, que es preveu estiguin fora de la calçada a l’abril.

D’altra banda, l’alcaldessa ha destacat que Barcelona ha registrat aquest 2022 “el major creixement d’ocupació del sector de la restauració“, dues vegades més que Madrid i tres vegades superior a la mitjana espanyola. Tot i assegurar que no és partidària de fer comparacions, Colau ha sentenciat que Barcelona “no ha de rebre lliçons de ningú“.

El Gremi de Restauradors reivindica la festa

El president del Gremi de Restauradors, Salva Vendrell, ha reivindicat la festa de Santa Eulàlia dels restauradors com una festivitat transversal entre el sector públic, la iniciativa privada i el món de la cultura i l’esport.

Vendrell ha posat molt èmfasi, però, en que aquest “no és un acte institucional ni una trobada per empresaris“. L’esdeveniment, ha dit, és un bon motiu perquè personalitats de diferents àmbits es coneguin i que tots aquells que estan “al servei de la ciutat i empentant en la direcció correcta” es donin la mà.

Una cita oberta a autoritats, personalitats i agents econòmics

L’acte ha comptat amb l’assistència de personalitats de la cultura i l’esport, agents econòmics i una àmplia representació de l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’una iniciativa del Gremi de Restauració per complementar l’agenda institucional per les festes de la copatrona de la ciutat.

Els pregoners que han precedit Izaguirre han estat l’actriu Julieta Serrano, l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, el president de l’Associació d’Amics del Passeig de Gràcia, Lluís Sans, i l’exalcaldessa de Madrid Manuela Carmona.