El nou centre de fotografia de la Fundació Mapfre s’inaugurarà el 7 d’octubre. Batejat com a KBr Fundació Mapfre havia d’obrir portes la primavera passada, però la crisi del coronavirus ha obligat a ajornar-ne l’entrada en funcionament. L’espai neix amb l’objectiu de convertir-se en “el centre de referència de la fotografia al Mediterrani”, ha remarcat la directora de l’àrea de cultura de la Fundació Mapdre, Nadia Arroyo.

Situada al peu de la torre Mapfre, la sala acollirà quan s’inauguri dues exposicions: una retrospectiva de Bill Brandt i una mostra de fotografies de Paul Strand. La fundació remarca que Brandt és un dels artistes que “resulten indispensables per entendre la fotografia moderna i, fins i tot, la vida britànica de mitjans del segle XX”. Les seves imatges exploren la societat, el paisatge i la literatura anglesos.

Pel que fa a Paul Strand, s’exhibiran un centenar d’imagtes seves que formen part del fons de la col·lecció de la Fundació Mapfre. Es tracta, segons els responsables de l’exposició, de 100 fotografies que suposen el conjunt més ampli de peces d’aquest fotògraf que es conserva fora dels Estats Units. La mostra permet repassar la trajectòria “d’un dels fotògrafs més importants del segle XX, imprescindible per comprendre el naixement i l’evolució de la fotografia moderna”.

Activitats a l’esfera digital

Al marge de les exposicions, el centre de fotografia es va pensar per dur-hi a terme altres activitats entorn de la fotografia. En la situació actual, però, projectes com cicles de conferències s’hauran de repensar. “Ens estem reinventant, com tots, i portarem part d’aquesta activitat al terreny digital“, assegura Arroyo.

El KBr Fundació Mapfre porta el nom del símbol químic del bromur de potassi, una sal que s’utilitza per revelar fotografies analògiques. D’aquesta manera, els responsables de l’espai han volgut destacar “la dimensió de la fotografia com a llenguatge contemporani compartit i la profunda vocació internacional amb què el centre ha estat projectat”.