Els Castellers de la Vila de Gràcia han organitzat durant aquest mes de març un curs gratuït per a canalla, per trobar infants que facin d’enxanetes, dosos i acotxadors. L’aturada de l’activitat castellera durant dos anys per la pandèmia ha provocat que no hi hagi infants amb formació específica per fer castells.

“La pandèmia ha portat una generació perduda d’infants que no han crescut amb la colla”, explica Eduard Cecília, cap de colla dels Castellers de la Vila de Gràcia. Per això no han vist actuacions castelleres ni han pogut fer castells. Ara necessiten entrar en contacte amb el món casteller per veure si els agrada i aprendre com es fa.

La pandèmia ha portat una generació perduda d’infants que no han crescut amb la colla
Eduard Cecília, cap de colla dels Castellers de la Vila de Gràcia

Una vintena de famílies s’han apuntat al curs, que es repetirà el 2023

El curs són quatre sessions, els dimecres a la tarda, durant aquest mes de març. Les inscripcions encara estan obertes als infants que s’hi vulguin apuntar. De moment s’hi han interessat una vintena de famílies, amb ganes de participar en la cultura popular i d’endinsar-se en el món casteller. Vist l’èxit, la idea és repetir aquest curs l’any vinent.

L’objectiu és que coneguin la colla, posin en pràctica la força i l’equilibri i, de mica en mica, vagin aprofundint en les diferents posicions. Hi ha nens que tenen més naturalitat en una o altra o menys respecte a les altures. “Veient d’on parteix cadascú, fem uns exercicis o uns altres”, explica l’Eduard. Després, la formació es completarà a partir dels assaigs.

castellers gràcia
Infants aprenent a fer les posicions superiors dels castells durant una de les sessions gratuïtes que han organitzat els Castellers de la Vila de Gràcia

El problema de renovació de la colla i manca d’infants no afecta només els de la camisa blava. També s’hi han trobat la resta de colles castelleres i la cultura popular en general, que, després de tant temps aturada, ara comença a recuperar-se.