La Casa de la Seda és un edifici barroc que data del segle XVIII, es va construir l'any 1763 per acollir el gremi de la seda, en ple barri d'artesans, i es va convertir en tota una institució en la Barcelona d'aquella època: la Barcelona dels Gremis. Ara, per primer cop, se n'obren les portes al públic. "Aquest és un edifici de reunió. És la seu del gremi. Realment és una casa que demostra la importància que tenien com a gremi, el 'poderío'." Prova d'això són aquestes sales que, sovint i davant la falta d'espais culturals en aquella època a la ciutat, es van convertir també en escenaris per acollir balls i concerts. Un poder, però, que amb els anys es van anar perdent. "Els gremis desaperixen amb la Revolució Industrial i llavors la casa cau una miqueta en decadència, i ara pensem que l'hem d'obrir al públic perquè la ciutat gremial va ser una ciutat molt important a Barcelona, va ser una gran ciutat activa com ho és ara." "A la Casa de la Seda se la coneix també com a casa del Gremi dels Velers, fent referència als vels de seda i no als vaixells, com alguns pensen erròniament." Tot això és el que s'explica en les primeres visites guiades en aquest edifici, amb forca presència però en realitat poc conegut, fins i tot pels mateixos barcelonins, que ara podran descobrir-lo.

Després de ser en espais itinerants, el Gremi dels Velers es va establir finalment al segle XVIII a la Casa de la Seda, un edifici barroc projectat per l’arquitecte Joan Garrido en ple barri dels artesans. Es tracta d’un immoble majestuós, amb mobles robustos i grans sales que també s’utilitzaven per celebrar-hi actes culturals, com ara concerts o balls, davant la falta d’escenaris en la Barcelona d’aquells anys.

El poder del gremi de la seda amb el pas dels anys es va anar perdent, de fet, tots els gremis van anar desapareixent amb la revolució industrial i llavors va arribar la decadència i en certa manera l’oblit de l’edifici.