El Gremi d’Editors de Catalunya ha celebrat al Teatre Goya la 34a Nit de l’Edició. Durant la vetllada s’ha entregat el Premi Atlàntida a l’escriptora Carme Riera. El Gremi d’Editors de Catalunya representa 370 segells editorials que originen la meitat de la producció del llibre en el conjunt d’Espanya.

El president del Gremi, Patrici Tixis, ha fet un balanç de l’any 2019 positiu, atès que les vendes hauran crescut un 2% (dada encara per tancar perquè la venda nadalenca té molt de pes en el total) i que és el sisè any consecutiu de creixement. La preocupació és la manca de suport a la lectura per part de les administracions i la pirateria a la xarxa. “El llibre digital representa menys d’un 5 % del total, però les enquestes a lectors ens diuen que és un 20 %… I aquest 20 % nosaltres no el veiem per enlloc”, comenta Tixis.

Premi Atlàntida per a Carme Riera

El Gremi distingeix cada any una personalitat que hagi contribuït al foment de la lectura amb el Premi Atlàntida. La guardonada ha estat l’escriptora Carme Riera. Riera ha estat professora en instituts i a la universitat, és membre de la Reial Acadèmia Espanyola i ha presidit Cedro, entitat que defensa els drets i interessos dels autors.

S’ha lliurat també el 25è Memorial Fernando Lara, que atorga la Cambra del Llibre a una iniciativa empresarial del sector. L’ha merescut l’editorial Comanegra, pels seus projectes innovadors. José María Micó ha rebut el XXII Premi de Traducció Ángel Crespo per la traducció al castellà de ‘Comedia’, de Dante Alighieri. D’altra banda, s’han reconegut també els 150 anys de trajectòria de l’editorial Salvat, els 50 d’Anagrama i Tusquets Editores i els 25 de Triangle Postals.

La gala de la Nit de l’Edició ha estat conduïda per la periodista Glòria Serra i ha comptat amb l’assistència del president del Parlament, Roger Torrent; la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i el tinent d’alcalde de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats.