D’aquesta manera el 2016 s’ha obert una nova línia de subvenció a les activitats culturals de la ciutat per tal d’afrontar les despeses derivades de la quota líquida de l’impost sobre béns immobles (IBI). Aquesta inclou tant les entitats que tenen el local en règim de propietat com en règim de lloguer. Però en cap cas no serà el propietari de l’immoble qui se’n beneficiï sinó l’operador. En tots els casos, només es podrà bonificar fins al 95 % de l’import i un total de 5.000 euros.

La mesura ha estat acollida amb molts bons ulls pel sector cultural. Toni Albaladejo, del Teatre Victòria, ha agraït la bonificació, que pot ajudar a recuperar una mica el sector després de l’augment de l’IVA fins al 21 %. D’altra banda, Antoni Daura, de la xarxa de llibreries, ha assegurat que aquest gest de l’Ajuntament beneficiarà majoritàriament les llibreries mitjanes i petites que hi ha a la ciutat.

L’import total es distribuirà en dues categories. D’una banda, hi ha les arts escèniques i, de l’altra, els comerços culturals. La primera és a la qual es destinaran més diners, un total de 400.000 euros per arts en viu, en espais estables d’exhibició d’arts escèniques com teatre, dansa o circ. També es preveu bonificar l’IBI en sales de música en viu. Els comerços culturals se subvencionaran amb els 100.000 euros restants. Se’n podran beneficiar galeries d’art, sales d’exposicions, llibreries i cinemes amb una programació majoritària de cinema d’autor i en versió original.

Altres subvencions

En la roda de premsa Jaume Collboni, segon tinent d’alcalde, ha anunciat altres subvencions de suport al sector cultural que es publicaran properament. A finals de la setmana vinent, faran públic el suport a la música en viu, unes subvencions per a inversions que impulsin la realització d’estudis d’impacte acústic, la instal·lació de limitadors de nivells sonors, la rehabilitació i la dotació d’equipaments tècnic dels establiments. Aquesta convocatòria tindrà un pressupost de fins a 400.000 euros.

A finals de la setmana que ve també s’obrirà la convocatòria d’ajuts a les inversions per a la rehabilitació i la dotació d’equipaments tècnics destinades a espais independents de creació, experimentació i difusió cultural de la ciutat. En aquesta categoria s’invertiran un total de 250.000 euros. Finalment, entre el 19 i 30 de setembre, estarà oberta una altra línia de subvenció destinada a inversions en tecnologies de la informació i comunicació per incentivar projectes d’experimentació i innovació.

Primeres reaccions

Les entitats que han de fer reformes o que ja estan en plena fase de rehabilitació dels seus espais han acollit de molt bon grat l’apartat referent a les subvencions. És el cas del Centre Moral i Cultural del Poblenou, que aquest any segueix adequant les instal·lacions a la normativa. Segons explica el president de l’entitat, aquest any opten a una subvenció “del 60 % per millorar l’espai del teatre, els lavabos i els accessos”. D’altres que també hi han reaccionat han estat els responsables d’espais de grans dimensions, que veuen en la subvenció de l’IBI “una injecció” important. És el cas del cinema Verdi,  que “amb 2.000 metres quadrats de planta pagava uns 14.000 euros d’IBI, però tot i que l’ajut té el topall en els 5.000 euros, n’hauré de pagar 9.000. Per tant, ens beneficiarem d’aquests cinc”, explica un dels responsables, Antonio Albadalejo.

Sobre l’IBI també han reaccionat les llibreries. Si bé des del sector apunten que subvencionar-lo “pot semblar insignificant, però és un gest important”, recorden que “cap llibreria no ha tancat per no poder pagar aquest impost”. Ho explica Xon Pagès, de la llibreria Etcètera, que matisa: “S’ha de diferenciar dels que han estat oprimits per l’IVA, que no és el nostre cas; perquè moltes vegades ha sortit als mitjans que ens havien apujat l’IVA del llibre, i el llibre en té el superreduït al 4 %. Per tant ens movem en un nivell d’impostos acceptable”, tot i que “agraeix” la mesura.