Apropar la Mercè als barris. Aquest és l'objectiu de la primera festa major organitzada íntegrament pel govern de Colau. Per fer-ho possible, la Mercè d'enguany restarà importància al centre de la ciutat (que fins ara era el rovell de l'ou) i es desplaçarà a nous espais. JAUME COLLBONI, tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació: "Aquesta festa que volem descentralitzada no perquè no volguem que es deixin de fer les coses principals al centre de la ciutat, perquè també els barris i els districtes tenen les seves festes majors pròpies, sinó perquè també volem que hi hagi programació general que es pugui posar més a l'abast d'alguns barris." Un dels punts de la ciutat que s'estrenarà com a epicentre és el Parc de la Trinitat, que s'omplirà de música i dansa. Els veïns veuen amb bons ulls que el parc se sumi a la Mercè i alguns d'ells han particpat en la preparació de l'espai. VEÏNS: "Está bien que vengan aquí al barrio también así nos cogen cerca a la gente, lo veo bien." "Normalment els dies de cada dia no hi ha gaire gent i és una llàstima perquè és un parc molt gran i molt maco." "Me parece muy bien que hagan actos para el barrio ya que hemos tenido siempre muy malas sensaciones aquí en este barrio por los comentarios que hay gente de fuera que no lo conoce." La deslocalització de la Mercè no és l'única novetat: la participació del públic a les activitats també pren una rellevància important. N'és exemple el taller del francès Olivier Grossetête, que convidarà els assistents a construir edificis a partir de caixes de cartró. Un altre canvi rau en la mostra d'entitats, que passa a dir-se Associa't a la Festa! La plaça de Catalunya deixarà enrere els concerts per oferir tres escenaris perquè les associacions hi duguin les seves propostes.

Es tracta d’una voluntat del govern municipal per descentralitzar la festa major de la ciutat. Jaume Collboni, tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació, ha destacat que “també volem que hi hagi programació general que es pugui posar més a l’abast d’alguns barris”. I és que bona part de les activitats de la Mercè, les duen a terme veïns i associacions dels diversos barris.

Però aquesta Mercè també permetrà participar molt activament en la festa. L’artista francès Olivier Grossetête convidarà els que vagin al Parc de la Ciutadella a fer grans construccions efímeres amb caixes de cartró. És un dels espectacles del festival Mercè Arts de Carrer, que omplirà d’activitats la Ciutadella de dia, i també de nit, amb muntatges molt visuals de llum i tecnologia, en bona part, amb artistes de París, la ciutat convidada d’enguany. El castell de Montjuïc repeteix com a escenari per als amants del circ, amb propostes també de la capital francesa. La vessant tecnològica es completarà amb el Pix-Celona, un joc de preguntes sobre la ciutat al qual es podrà jugar de manera simultània en tres espais que competiran entre si, i que emetrà en directe BTV.

Aquesta Mercè també tindrà espai per a les activitats més arrelades, com el mapatge a la façana de l’Ajuntament. Tampoc no hi faltarà la cultura popular i tradicional en totes les seves cares, des del toc d’inici, la cavalcada de la Mercè o les jornades castelleres a la plaça de Sant Jaume. El final de festa serà més pirotècnic que mai, amb un correfoc que gairebé s’encavalcarà amb el Piromusical, amb banda sonora parisenca.

Donar a conèixer els barris

La descentralització de la Mercè aquest any serà una bona oportunitat per als barris. A la Trinitat Vella, l’epicentre serà el parc que hi ha al nus viari, que ofereix espais per a la pràctica de l’esport i l’esbarjo, i disposa de zones de passeig amb estanys artificials. Segons els veïns, és un equipament poc usat entre setmana, però amb molta activitat els caps de setmana. Disposar d’activitats de la Mercè és per als veïns “una oportunitat”. Alguns han explicat a BTV que servirà “per donar a conèixer el parc i el barri a la resta de la ciutat”. Altres veïns, en canvi, afirmen que acollir activitats de la festa “ens donarà alegria”, perquè, sentencien: “Ens ho mereixem”. Altres indrets de la ciutat que també acolliran activitats de la Mercè 2016 serà, per exemple, la fàbrica de creació Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu.