Durant una setmana la Biennal de Pensament Ciutat Oberta ha acollit diverses activitats i conferències amb temes diversos com la gentrificació, el feminisme o la llibertat sexual, entre d’altres. En total, hi han assistit 20.000 persones. La clau de l’èxit ha estat, en part, que s’ha celebrat en espais oberts i descentralitzats. L’alcaldessa, Ada Colau, ha fet un bon balanç d’aquesta primera edició, ja que “s’ha constatat l’interès real de molta gent per grans reptes globals que travessen la ciutat i que aquesta ha de respondre-hi com a actor polític”.

Ada Colau ressalta l’assistència dels joves a la Biennal

“Moltes vegades sentim dir que la gent jove passa de tot, que no l’interessa la política o el pensament, però és rotundament fals.”

L’alcaldessa, Ada Colau, ha destacat que molts joves han assistit a aquestes jornades, i ha afirmat que “la Biennal ha arribat per quedar-se”. Per tant, es tornarà a celebrar d’aquí a dos anys, tot i que ha avançat que al febrer es farà una experiència similar amb la ciència com a eix temàtic.

Conversa sobre refugiats a la Biennal

La Biennal ha acollit aquest diumenge al matí al CCCB la conferència  “Refugiats a Europa. Una crisi d’hospitalitat”. S’ha parlat sobre els motius pels quals molts abandonen el seu país i la resposta que dona Europa als migrants.

La investigadora de migracions del CIDOB, Blanca Garcés, ha alertat sobre l’auge dels discursos xenòfobs i ha reclamat alternatives d’esquerra constructives. Alhora Garcés ha fet balanç de les operacions de rescat persones migrades des del 2013 i ha afirmat que cada vegada són més restrictives: “Veiem formes de protecció internacional cada vegada més precàries, fronteres cada vegada més blindades, fronteres cada vegada més mortíferes”. Garcés ha explicat que Espanya té la frontera sud i que aquesta és el laboratori de les polítiques migratòries europees.

De la seva banda, Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau ha explicat que “és rotundament fals que Europa està fent un gran esforç per acollir refugiats”. Armadans ha afirmat que  únicament el 15 % de la gent refugiada del món ha estat acollida per països occidentals  mentre que el 85 % per cent restant, ha dit Armadans, ha estat acollit per països que no són Occident.

La Biennal de Pensament Ciutat Oberta tanca aquest diumenge al vespre i bona part de les conferències es poden recuperar a la xarxa.