Acompanyat d’un clarinet i un llibre de poemes, el poeta Josep Pedrals ha inaugurat aquest dissabte el festival Liternatura amb una passejada artística a Vallvidrera. És la primera edició d’un esdeveniment centrat en la literatura de natura, pioner a Espanya, i que omplirà durant dos dies el recinte del MUHBA de Vil·la Joana, la casa on va morir el poeta Jacint Verdaguer, a Collserola.

Tot i que la literatura que pren com a tema principal la naturalesa va prenent protagonisme a casa nostra, encara no té la popularitat de països com el Regne Unit o els Estats Units, molt present en l’imaginari. Ara bé, cada vegada hi ha més editorials que publiquen aquest tipus de llibres. L’editor de Rata Naturae, Rubén Hernández, ha explicat que es tracta d’una literatura “molt promíscua” que abasta tots els gèneres: “Ficció, no ficció, relats d’experiència o de divulgació”. Hernández creu que el repunt de l’edició de llibres relacionats amb la natura es deu al fet que “ens estem adonant que necessitem canviar la nostra relació amb la naturalesa i fomentar pràctiques quotidianes que ens permetin estar a l’altura del desafiament que suposa el canvi climàtic”.

A més de presentacions de llibres de referents del gènere com Sy Montgomery o Angharad Price, el festival també inclou xerrades i tallers d’il·lustració que s’allargaran tot el cap de setmana. De fet, vol ser un punt de trobada d’autors, lectors i editors i posa molt interès en els infants amb l’objectiu que respectin la natura i despertin amor per la lectura. En aquest sentit, el pati de Vil·la Joana acull una biblioteca efímera amb literatura infantil sobre natura, a banda de clàssics del gènere. Liternatura tanca aquest diumenge amb la presentació de ‘La vida de Rebecca Jones’, l’última publicació de Angharad Price.