La Gabriel García Márquez s’ha convertit en la millor biblioteca pública del món d’aquest 2023. El guardó atorgat per la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) ja llueix a dins de l’equipament i és “un regal per a tota a ciutadania”. El vincle amb el territori i el projecte de l’equipament de la Verneda ha estat un factor clau per rebre aquest premi, que per primer cop se l’endú una biblioteca pública del sud d’Europa.

Un disseny pensat per vincular l’edifici amb el territori

El disseny i construcció de l’equipament, també respon a un model que busca un impacte en el territori, comenta Ferran Burguillos, gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona. “És un espai obert i de vincle on la gent pot trobar un racó per estudiar, llegir en silenci, treballar en grup o fer activitats i tallers“, afegeix. A més a més, l’equipament disposa d‘espais innovadors com la ràdio comunitària o un espai sensorial a l’espai infantil. Tot plegat, encabit en un edifici de “materials sostenibles i construït íntegrament amb fusta”.

Aquest model de biblioteca es fonamenta sobretot en la lectura com “un model de servei cultural a la ciutat”, explica Burguillos. També “fa servir la transformació digital i la tecnologia per crear un nou coneixement” sense perdre de vista que és “un model que promou l’equitat i el vincle amb el territori i les persones a través de les activitats, espais i serveis”, destaca el gerent.

Un regal per a tota la ciutadania

L’endemà de rebre el guardó a la biblioteca, que acull una mitjana de 1.000 usuaris al dia, és difícil trobar un lloc per seure-hi. Els veïns de l’entorn també celebren amb orgull el guardó. “És un regal per a tots els ciutadans i sobretot per al veïnat de Sant Martí i la Verneda“, assenyala Burguillos, que també ha felicitat l’equip de treballadors.

Des del Consorci s’ha destacat que aquest premi és un reconeixement a la trajectòria de les biblioteques de Barcelona, que des de fa més de 20 anys són al “capdavant de l’activitat cultural i educativa de la ciutat”. Segons Burguillos, també reivindica la història de les biblioteques públiques de Catalunya.