Gegantons amb forma d'humans... d'animals... i de criatures fantàstiques. La cercavila de gegantons infantils ha omplert de color i música els carrers de la ciutat. JORDI MORELL, vicepresident de la Coordinadora de Geganters És la 13a edició de la trobada i hi han participat prop de 35 colles escolars. Moltes de les figures les han creat els mateixos alumnes als centres educatius i n'estan ben orgullosos de passejar-los durant a la festa major d'hivern. La desfilada ha començat a la plaça Comercial i ha acabat a la plaça de Sant Jaume. Amb les figures i els timbals s'hi poden trobar junts pares, nens i professors. La cercavila és una de les activitats que es poden veure durant aquest cap de setmana pels carrers de Barcelona.

L’activitat ha començat a les 10 h del matí, moment en què els bastoners han fet sonar l’avinguda de la Catedral per amenitzar el tercer dia de la festa major d’hivern. Dues hores més tard, a les 12 h, a la plaça de Sant Jaume ha començat la segona jornada d’exhibició d’esbarts dansaires. Avui hi han actuat l’Esbart Català de Dansaires, els Ballets de Catalunya, l’Esbart Sant Jordi de Badalona, l’Esbart Sant Martí i l’Esbart Dansaire d’Andorra.

A la plaça de Sant Jaume ha arribat també la cercavila de 35 gegantons infantils, creats a les escoles de la ciutat i duts per nens. Durant set dies es podran veure a El Born Centre Cultural. Aquest matí s’han trobat a les 10 h a la plaça Comercial, com fan des de 2004 per Santa Eulàlia, i han pujat pel carrer del Comerç per baixar per la via Laietana i entrar a plaça pel carrer de Jaume I.

El matí d’aquest dissabte està adreçat, sobretot, als més petits, però a la tarda els adults prendran el relleu. A les 16 h sortiran a passejar la gegantona Laia i els gegantons del Pio, acompanyats dels més petits i al vespre tindrà lloc el correfoc tradicional que espurnejarà el centre de la ciutat. Començarà a les 20 h i sortirà, també, de l’avinguda de la Catedral.

Aquest diumenge l’acte central serà la diada castellera, a les 13 h, amb les colles de Sants, la Vila de Gràcia, del Poble-sec, Sagrada Família, la Jove de Barcelona i els Capgrossos de Mataró. Precisament, com a ciutat convidada, els mataronins s’enduran el protagonisme la tarda de diumenge amb el seu seguici festiu de Mataró.

Més enllà de la cultura popular, museus i centres culturals obren les portes al públic perquè tothom qui ho vulgui els pugui visitar de manera gratuïta.

Tot amb motiu de les Festes de Santa Eulàlia, que van començar dijous amb la lectura del pregó a càrrec de nens i nenes de la ciutat. Però el tret de sortida al programa d’activitats va ser aquest divendres amb la col·locació del penó de Santa Eulàlia al balcó de l’Ajuntament.