L’Àliga

Mataró també té una Àliga que representa la ciutat, és majestuosa i duu una corona. Surt al carrer per les Santes i en dates especials i precedeix les autoritats als seguicis. Aquesta figura es va recuperar el 1987 tot i que els primers documents que hi fan referència daten de 1601.

El Drac i el Dragalió

El Drac de Mataró sorgeix de la figura que el gegant de la ciutat duu esculpida al casc. Treu foc per la boca durant les Santes i és el protagonista de la Fogonada de Sant Jordi, en què es representa la llegenda del patró de Catalunya. L’any 2007 va tenir un fill, el Dragalió.

La família Robafaves

El gegant de Mataró es va guanyar aquest malnom quan, segons la llegenda, els portadors de les figures van robar faves d’un camp tornant d’una actuació a Argentona. La família està formada pel gegant Jaume I; la Geganta, la seva filla; la gegantona Toneta, i el marit d’aquesta, en Maneló, fill dels gegants de Terrassa. Els gegants surten poc durant l’any però són, sens dubte, protagonistes per les Santes, la Festa Major de Mataró.

Els nans

Els 18 nans acostumen a acompanyar els gegants. D’una banda, hi ha els 15 nans històrics: el Bufó, el Pagès, la Bruixa, el Macer seriós, el Macer rialler, el Follet, l’Arlequí, el Xinès, la Mulata, el Comte, el Moro, en Carrau, la Vella Blava, la Vella Verda i en Patufet. D’altra banda, hi ha tres nans nous, que s’han incorporat més recentment a la comparsa: en Jonàs, en Mataties i en Biada.

La Momerota i la Momeroteta

Amb cap de bou i cos de mulassa, la Momerota i la Momeroteta són dues figures de foc. La mare surt per Carnestoltes i, per les Santes, coincideix amb la seva filla. La Momerota va ser la primera figura de foc que va recuperar Mataró amb l’arribada de la democràcia, el 1979. La Momeroteta va arribar tres anys després.

Les Diablesses

Quan es va fundar el 1985, les Diablesses de Mataró es van convertir en la primera colla de diables formada només per dones a Catalunya. Reparteixen guspires per Sant Jordi i la Festa Major.