És un barri que coneix i per això és aquí on l'Antonia Cortijos va voler ubicar el seu relat. Una història que des del principi ens fa passejar pel Born, pels seus carrers estrets i per l'emblemàtica l'església de Santa Maria del Mar. ANTONIA CORTIJOS, escriptora "Vaig recollir molta informació sobre tota la presència d'espais alemanys que hi havia aquí a Barcelona durant la Segona Guerra Mundial, i quan em van demanar que fes un relat vaig agafar tota la informació que tenia i vaig fer aquest relat." Igual que ella, tretze escriptors més han creat una història en què retraten la part més fosca de Barcelona. Entre ells hi ha els noms més representatius del gènere negre actual a casa nostra com Andreu Martín, Francisco González Ledesma o Teresa Solana. Repressió, drogues o immigració són alguns dels temes que apareixen en els seus relats i que ens transporten dels escenaris més coneguts, com la Rambla, a d'altres que no apareixeran mai en un recorregut turístic, com per exemple el Nou Barris de Cristina Fallarás. CRISTINA FALLARÁS, escriptora "Me parece que es un lugar para reflejar lo negro y el lumpen muy interesante y sobretodo porque es una zona de Barcelona que se nos ha olvidado y que ha jugado un papel muy importante en la ciudad. Entonces elegí venir a lo que era Renfe-Meridiana y yo estaba embarazada, por eso decidí que fuera una mujer embarazada y detective, porque estaba cansada de que las embarazadas parezcan idiotas paseando por una playa con un vestido blanco." Aquesta 'Barcelona negra' és el primer títol d'una col·lecció d'antologies del gènere que tenen lloc a diferents ciutats del món. Un llibre que va publicar en anglès l'editorial americana Akashic Books i que ara, dos anys més tard, arriba, per fi, a les nostres llibreries, en castellà.

’Barcelona negra’ és una antologia de relats policials que recorren diferents escenaris de la ciutat, des dels més reconeguts internacionalment com la Rambla o els monuments de Gaudí, a d’altres que mai apareixerien en un itinerari turístic.

La repressió, les drogues o la immigració són alguns dels temes que apareixen en els relats de 14 escriptors del gènere negre. Els autors són Raul Argemí, David Barba, Lolita Bosch, Antonia Cortijos, Cristina Fallarás, Isabel Franc, Francisco González Ledesma, Andreu Martín, Valerie Miles, Imma Monsó, Santiago Roncagliolo, Jordi Sierra i Fabra, Teresa Solana i Eric Taylor-Aragón.

‘Barcelona negra’ es va publicar en anglès fa tres anys als Estats Units per l’editorial Akashic Books, com un llibre més dins una antologia de relats negres a diferents ciutats del món com Madrid, Londres, París, Roma o Nova York. Ara l’editorial Edhasa ha publicat el llibre en castellà i ja es pot trobar a les llibreries barcelonines.