Era Thot per als egipcis, Mercuri per als romans i per als grecs Hermes. El déu missatger, germanastre d'Hèracles i, curiosament, un dels més populars a Barcelona. Ho saben bé els caçadors d'Hermes, un grup de bloguers amants de la ciutat, que fa temps que organitzen rutes per mostrar a qui interessi, les representacions d'aquest déu, la majoria esculpides el segle XIX. La bona acollida de les passejades els va dur a plasmar els itineraris en un llibre, 'La Barcelona d'Hermes'. "No és un llibre només sobre Hermes. És un llibre d'història de Barcelona amb Hermes de fil conductor. De cada edifici on trobem un Hermes, expliquem la història de l'edifici, qui el va construir, perquè va posar l'Hermes allà i que simbolitzava per a ell que no és sempre el mateix." Una de les rutes se centra a la plaça de Catalunya. Aquí hi ha desenes de representacions d'Hermes. Trobem el seu caduceu, per exemple, a la façana del Banc d'Espanya. Era un símbol habitual als bancs, ja que se'l considera, també, el déu del comerç i les finances. Un fet, per a molts desconegut. És això, el que va motivar a l'editorial Albertí a incloure el llibre a la seva col·lecció "Orígens. La seva originalitat". ELISENDA ALBERTÍ, Editorial Albertí "Original en el sentit que es coneix molt poc. Ens agrada fer temes que la gent pugui sortir al carrer i pugui observar. És allò que diem: la ciutat s'ha de conèixer i per conèixer-la has d'anar pel carrer mirant." Seguint el llibre també coneixerem, per exemple, el significat d'aquesta estàtua, també a la plaça de Catalunya. Simbolitza l'arribada d'Heracles i Hermes a la nostra costa a la recerca d'una barca perduda. XAVI SORO, Caçador d'Hermes "Els va agradar tant el lloc que van decidir aquí fundarem una cuitat i li posarem el nom de la barca perduda, la barca nona, la barca número nou, i d'aquí ve el nom de Barcelona." És aquesta llegenda la que converteix a Hermes, ni més ni menys, com a fundador de Barcelona.

Els autors del llibre són un grup de bloguers amants de Barcelona que es fan dir Caçadors d’Hermes. Fa temps que organitzen rutes per mostrar, a qui interessi, les representacions d’aquest déu, la majoria, esculpides al segle XIX. A tot Barcelona n’hi ha centenars. Hermes (Thot per als egipcis i Mercuri per als romans) era germanastre d’Hèracles i el missatger dels déus. A més se’l vincula al comerç i a les finances i és per això que es pot trobar representat en edificis bancaris.

La bona acollida de les passejades va dur els Caçadors d’Hermes a plasmar els itineraris en un llibre, ‘La Barcelona d’Hermes’, que ha publicat l’editorial Albertí dins la col·lecció “Orígens”.

“És un llibre molt original perquè tracta un tema que es coneix molt poc”, explica Elisenda Albertí, de l’editorial Albertí. “Ens agrada fer temes que facin que la gent surti al carrer a observar”, afegeix.

El llibre proposa diversos recorreguts en diverses zones de Barcelona seguint l’empremta d’Hermes. Però la seva voluntat va més enllà d’això. “És un llibre d’història de Barcelona amb Hermes de fil conductor”, explica Albert Muñoz, membre dels Caçadors d’Hermes. “De cada edifici on trobem un Hermes, expliquem la història de l’edifici, qui el va construir, per què va posar Hermes allà i què simbolitzava per a ell.”

Seguint el llibre també coneixerem, per exemple, el significat de l’estàtua de nom ‘Barcelona’, situada a la plaça de Catalunya. Simbolitza l’arribada d’Hèracles i Hermes a la nostra costa a la recerca d’una barca perduda: la “barca nona” (la novena barca). D’aquí, diu la llegenda, neix el nom de la ciutat.