Les llibreries comencen a acumular caixes de llibres per tenir a punt els 40.000 títols que sortiran al carrer el dia de Sant Jordi. Les prestatgeries estan a vessar, sobretot dels llibres que es preveu que estiguin entre els més venuts. El Gremi de Llibreters espera superar les xifres de la diada de l'any passat, que van ser d'una mica més d'un milió i mig de llibres venuts i una facturació de 20,30 milions d'euros. D'aquesta manera se seguiria la tendència positiva dels últims anys. Que aquest any Sant Jordi sigui un dissabte, un dia que tradicionalment no agrada gaire al sector, sembla que no farà caure les vendes. ANTONI DAURA, president del Gremi de Llibreters "Un dia feiner la gent està més estabilitzada i en canvi un dissabte hi ha més moviment que es notarà. Nosaltres confiem que això en el conjunt no vagi pitjor sinó millor" Tampoc no els fa por als llibreters el futur del llibre en paper. El digital no està creixent tant com es pensava. PATRICI TIXIS, president de la Cambra del Llibre de Catalunya "Que poguem tenir la sensació que el llibre digital estigui creixent la veritat és que quan nosaltres ens posem a treballar en el dia a dia la veritat és que el llibre digital suposa el 3 per cent. " Sant Jordi és la cita clau de l'any per als llibreters, representa entre el 5 i el 8% de la facturació de tot l'any.

El president del gremi, Antoni Daura, ha explicat que s’espera superar l’increment de facturació del 6 % aconseguit en l’últim Sant Jordi. “Aquest any tenim l’esperança de seguir amb aquesta tendència positiva, no només perquè tinguem ganes, sinó perquè la situació del mercat sembla que ha tocat fons en la seva baixada d’aquests anys i que a poc a poc anem millorant”, ha dit. Enguany la diada coincideix amb un dissabte però als llibreters no els fa por que la gent marxi de cap de setmana i confien a mantenir el volum de vendes dels darrers dos anys.

Com a novetat, una quinzena de llibreters europeus de països com França, Dinamarca, Alemanya, la Gran Bretanya i de la resta d’Espanya aniran a Barcelona per conèixer aquesta jornada, que té el suport de la premi Nobel de Literatura Svetlana Aleksiévitx, que en una gravació reivindica la importància del llibre i assevera que la capital catalana és la seva “ciutat favorita”. Precisament, aquest any serà el primer en el qual Barcelona faci un Sant Jordi com a ciutat literària designada per la Unesco. Sobre els llibres més venuts, Daura ha rebutjat les llistes i rànquings i ha reivindicat “tota mena d’autors i gèneres” més enllà de les carreres per estar en aquestes llistes.

D’altra banda, el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, ha reivindicat la vitalitat del llibre en paper malgrat la sensació que el digital està guanyant terreny. “El llibre en paper està més fort que mai”, ha dit. En aquest sentit, el sector té prevista una reunió aquest dimecres amb el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, per unir esforços pel foment de la lectura. De cara a Sant Jordi és optimista i considera que, a diferència d’un dia feiner, en “dissabte hi ha més moviment que es notarà. Nosaltres confiem que això en el conjunt no vagi pitjor sinó millor”.