El periodista i escriptor Andreu Claret ha rebut el XLIII Premi Ramon Llull, dotat amb 60.000 euros, en un acte al Convent dels Àngels. La novel·la que l’ha fet mereixedor del guardó és ‘París érem nosaltres’, en què convida el lector a conèixer una història d’exili republicà “viscut des de dins”.
El que ha fet l’escriptor és novel·lar l’exili a França dels seus pares. Claret ja havia signat tres novel·les sobre la Guerra Civil: ‘El secret del brigadista’, ‘El cònsol de Barcelona’ ( premi Néstor Luján de Novel·la Històrica) i ‘1939. La Caiguda de Barcelona’. “Volia sortir de la novel·la basada en la història amb majúscula. M’interessava parlar de personatges amb h en minúscula i, després de buscar, em vaig adonar que els personatges els tenia a casa”, detalla l’escriptor.
El protagonista de l’obra és el seu pare, Andreu Claret Casadesús, fill de rabassaires de Súria que, després de la Guerra Civil, es va exiliar a França, on va conèixer i es va enamorar d’una catalana també exiliada. Tot i les vicissituds i adversitats, van poder tirar endavant i junts van descobrir l’amor i la llibertat a París.
Una vida de pel·lícula a l’exili
La vida del pare de l’escriptor sembla inventada: va dirigir el circ més gran de França, va explotar boscos d’Occitània sota l’ocupació de l’Alemanya hitleriana, va organitzar els primers concerts solidaris de Pau Casals, va col·laborar amb el maquis de la Cerdanya i va dirigir una publicació catalanista. Però, per l’autor, la història és reveladora de moltes altres històries de catalans exiliats, “una gent que va perdre 10 anys de la seva vida. M’ha semblat important recordar-ho”, explica.
El jurat de la XLIII edició del premi ha comptat amb Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Isona Passola, Núria Pradas, Gerard Quintana, Carme Riera i Emili Rosales. Columna va publicar la novel·la el dia 1 de març i el dia 8 l’edita, en castellà, Planeta. Més endavant es publicarà també en portuguès.