Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, l’Editorial Columna ha lliurat el 42è Premi Ramon Llull de les lletres catalanes, dotat amb 60.000 euros, al Convent dels Àngels. A finals de gener ja s’havia anunciat que la guanyadora era l’escriptora Empar Moliner amb la novel·la ‘Benvolguda’.

Després del lliurament, Empar Moliner, sempre enjogassada, ha conversat una estona amb el periodista Roger Escapa. “Això ha de ser curt”, li ha etzibat al professional de la ràdio en començar. Sobre ‘Benvolguda’, ha dit que potser sorprèn que la menopausa sigui tema literari. “Es pot escriure del que sigui, l’important és el com, no el què. Si Philip Roth ha escrit sobre el declivi sexual masculí, per què una dona no pot parlar de menopausa?”, ha dit.

En primera persona

La protagonista de ‘Benvolguda’ és una dona de 50 anys, dibuixant, que ha d’assumir el pas del temps i l’envelliment intern, a més de l’inici d’una nova etapa com a mare tardana. Un dia té el pressentiment que el seu marit, més jove, s’enamorarà d’una altra. L’escriptora ha explicat que la novel·la està escrita en primera persona, cosa que vol dir que “no saps si t’està enganyant o si ho saps realment tot”.

Durant la conversa ha aparegut també el tema del desenllaç, que va originar debat entre els membres del jurat (Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Isona Passola, Núria Pradas, Gerard Quintana, Carme Riera i Emili Rosales). Sense revelar-lo, ha explicat que “jo no faria el que fa la protagonista. Però no em surt redimir els personatges. I, en realitat, és el que els lectors esperen”.

És la tercera novel·la d’Empar Moliner, que té publicats cinc reculls de contes i un parell d’articles periodístics. ‘Benvolguda’ s’edita també en castellà a Planeta amb el títol ‘Bien amada’.

El Ramon Llull és un dels premis més reconegut de les lletres catalanes. L’any passat se’l va endur Gerard Quintana per la novel·la ‘L’home que va viure dues vegades‘, el 2020 va ser per Núria Pradas amb ‘Tota una vida per recordar’ i el 2019 va ser per a Rafel Nadal amb ‘El fill de l’italià’.