Les relacions es van trencar el mes de juliol quan la propietat es va mostrar disposada a rescindir el contracte amb els llogaters i donar un ús alternatiu al local, a causa d'alguns impagaments del lloguer. La direcció de les sales cada cop té més problemes per quadrar els números, i en algunes sessions no es compten ni deu persones a la sala. La situació ha posat en alerta els comerciants de la zona, que volen ajudar a salvar aquesta icona. Victòria Ibars, presidenta Associació de Comerciants Els cinemes Verdi són una de les sales d'exhibició més venerades de la ciutat i part indestriable del barri de Gràcia, cosa que també atreu tot tipus de públics cap a les botigues de l'entorn. Coneixedors de la situació, el districte, l'Ajuntament, i fins i tot la Generalitat ja han començat a fer d'intermediaris per intentar trobar-hi una solució. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Coneixem el problema, hi estem treballant, mediació complexa, no fàcil pq és entre privats." Les reunions que totes dues parts mantindran amb diversos actors durant les properes setmanes marcaran el futur dels cinemes.

Les mítiques sales de cinema Verdi, reconegudes a la ciutat per l’exhibició de pel·lícules independents en versió original subtitulada, també estan a punt de sucumbir a la crisi. Les relacions entre el propietari del local del cinema, que té accés pel carrer de Verdi, i els llogaters de l’espai s’han deteriorat en els últims mesos. Segons ‘L’Independent de Gràcia’, els fets es van agreujar el mes de juliol quan la propietat va anunciar per burofax als arrendataris la rescissió del contracte per tal que una “oferta alternativa” ocupi l’espai. El conflicte només afectaria les sales de cinema Verdi i no els Verdi Park, amb accés pel carrer de Torrijos.

L’Ajuntament fa de mediador

La tinenta d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens, ha confirmat que els Cinemes Verdi no viuen un bon moment, després de l’impagament de diverses mensualitats del lloguer i amb la reobertura dels nous cinemes Texas i els Boliche, que també ofereixen les pel·lícules en versió original. Recasens ha assegurat que “la mediació és complexa” perquè es tracta d’un “conflicte entre privats”, però que hi intervindran perquè la situació es resolgui. L’ICUB també s’hi implicarà. El regidor de Cultura, Jaume Ciurana, es reunirà en els pròxims dies amb els promotors del cinema.

La crisi posa en alerta els comerciants

La delicada situació dels cines ja ha arribat als comerciants de Verdi, que pateixen per la repercussió que podria tenir el tancament de les sales per a l’activitat comercial del carrer i també del barri. “Volem ajudar sigui com sigui que no desaparegui el cinema”, ha dit Victòria Ibarts, presidenta de l’Associació de Comerciants del Carrer de Verdi en una entrevista a Barcelona FM. Ibarts ha assegurat que buscaran fórmules per ajudar a sobreviure aquest negoci, com la recollida de signatures i regalar entrades per anar al cine. Segons ella, els botiguers noten “que va menys gent” als seus comerços, per la crisi de les sales i també per la situació econòmica en general. En aquest sentit, Ibarts ha confirmat que sol·licitaran una reunió amb el regidor de Comerç, Raimond Blasi -“li demanarem si ens pot ajudar”-, en què també li plantejaran que es restringeixi més el pas de vehicles en aquest carrer de la Vila de Gràcia.