GABRIEL COLOMÉ, president del Grup Municipal del PSC "Estem cansats de veure com trias surt al rescat de mas i no defensa Barcelona." XAVIER MULLERAS, regidor del PP "Han vingut a fer de "trilerisme" polític." JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "Hi ha un problema de confiança, perquè estan enganyant a la gent." SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Vostès han fet servir el deute per fer campanyeta desgast però hem fet els deures."

L’Ajuntament actualitza les dades del deute de la Generalitat amb la ciutat. Segons l’informe municipal que avui s’ha presentat en comissió, el govern català deu 90,6 milions d’euros al consistori. L’Ajuntament ha explicat que aquesta xifra, que a l’agost de l’any passat arribava als 164 milions, s’ha rebaixat pels pagaments que va fer la Generalitat durant el 2014. D’aquests 90,6 milions d’euros, 45 milions provenen de tres operacions patrimonials, com el canvi de titularitat dels terrenys de la Model, la compra de la nau principal de Can Batlló i de l’antiga seu dels jutjats a la via Laietana. La resta, 21,8 milions d’euros, són el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament per les inversions de la llei de barris i 11 milions corresponen al deute amb les empreses municipals. El que no inclou l’informe municipal, perquè encara no s’ha tancat l’exercici, són 18 milions d’euros corresponents al 2014 i que s’hauran d’afegir a la xifra final.

En aquest document sobre el deute, però, l’Ajuntament hi resta 45,9 milions d’euros del que anomena “deute no vençut” . Uns diners que també formen part del dèbit però per als quals les dues administracions ja van pactar un calendari de retorn. Es tracta dels diners corresponents al deute tributari, que es tornarà en 10 anys,  i a una part dels diners del FLA, el fons de liquiditat autonòmic, que la Generalitat s’ha compromès a tornar aquest 2015. L’oposició, però, no està d’acord amb aquests comptes. Tant el PSC, com el PP i ICV-EUiA, han tingut paraules molt dures per a la tinent d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, per haver descomptat del deute de la Generalitat uns diners que el consistori encara no ha cobrat i per posar ‘Ajuntament “a les ordres del senyor Mas”.

El PSC vol que l’Ajuntament porti el deute als tribunals

Els socialistes han recalculat les xifres del govern. Per Gabriel Colomé, el deute real de la Generalitat és de 154 milions d’euros, és a dir, la suma dels 90,6 milions que reconeix l’informe, els 45 milions del deute no vençut i els 18 milions de l’exercici de 2014. El PSC també ha anunciat  que previsiblement presentarà una proposició en el proper ple perquè el consistori porti el govern català als tribunals per aquesta qüestió. Els socialistes insten  l’alcalde Trias a complir amb la paraula que va donar fa un any al plenari de recórrer a la justícia si el govern català no complia. La tinenta d’alcalde Sònia Recasens ha lamentat l’actitud del PSC de voler judicialitzar aquest tema. Recasens considera que “el que realment cou” l’oposició és veure com el deute “s’està saldant” i “s’està reduint”.

També el PP ha carregat contra l’informe municipal. El regidor dels populars Xavier Mulleras ha acusat el govern de fer un exercici de “trilerisme polític” perquè liquiden deute “sense cobrar ni un euro. Mulleras, en canvi, ha reconegut que un dels pocs pagaments que ha fet la Generalitat han estat el 81 milions d’euros provinents del FLA. Per la seva banda, el portaveu d’ICV-EUiA al consistori, Joaquim Mestre, ha acusat de mentir i de voler “tancar en fals el deute”. Coincideix amb el PSC que la xifra real del deute és de 154 milions d’euros.