La Zahira ha de recórrer 22 quilòmetre en quatre hores per arribar a l'escola. En Jackson en tarda dues, el Carlitos una hora i mitja. Tot i les dificultats, tots ells cada dia fan llargues distàncies perquè tenen clar que sense educació no podran aconseguir els seus objectius a la vida. És el cas del Carlos, que viu a la Patagònia argentina i que va a cavall a l'escola amb la seva germana. El premiat documental 'Camí a l'escola', del director Pascal Plisson, explica quatre casos com el d'en Carlitos. L'objectiu és fer adonar Occident de les dificultats que tenen alguns nens arreu del món per accedir en condicions a l'educació. "No hem d'oblidar que en la societat occidental l'escola és una oportunitat, que és lliure, que l'accés a l'educació és fàcil. I en altres països del món hi ha infants com aquests que han de lluitar per anar a l'escola." De l'experiència d'estar en contacte amb tots aquests nens, Pisson també n'ha après algunes coses. "Aquests infants ens fan repensar sobre el fet que l'educació es mereix. I que és una prova de coratge." Algunes imatges d'aquest documental es poden veure des d'avui al jardí del Palau Robert, hi estaran fins al 28 de febrer.

La Zahira viu a l’Alt Atles, al Marroc, i tarda quatre hores a cobrir els 22 quilòmetres que la separen de l’escola. El Carlitos viu a la Patagònia argentina i tarda una hora i mitja a arribar al centre escolar i fa el trajecte a cavall amb la seva germana. Són dos exemples dels quatre casos que explica el documental ‘Camí a l’escola’. El director francès Pascal Plisson els ha seguit en el seu trajecte fins a l’escola per comprovar com de diferent és per a ells l’accés a l’educació. Una situació que contrasta amb la dels nens d’occident, que, en general, tenen totes les facilitats per educar-se. El documental remarca la força de voluntat d’aquests nens, que tot i ser joves ja són conscients de la importància de formar-se.

El documental va rebre un premi Cèsar al millor documental i a França ja l’han vist més d’un milió i mig d’espectadors. A més del documental, també s’ha publicat un llibre. Amb el mateix títol, relata els quatre casos que surten en el reportatge audiovisual i dos més.

El director i un dels protagonistes, Carlos Yañez, han visitat Barcelona per presentar el metratge i també per veure l’exposició organitzada al Palau Robert. És un conjunt d’imatges que estan penjades a la tanca dels jardins del Palau i que es podran veure fins al 28 de febrer.