Vicky Peña ha estat una de les veus que aquest matí ha recitat textos, cançons i poemes. Ella ha triat un poema de la poetessa polonesa Wislawa Szymborska, que considera que s'adiu amb el missatge que volen transmetre a la Marató d'actrius. VICKY PEÑA, actriu Hem tingut, hem patit també algunes conseqüències, però fruit d'una llibertat interna de pensament i de paraula i d'obra que altres dones no han tingut. SÍLVIA BEL, actriu "Normalment no tenim l'oportunitat de tenir la Sílvia Bel també ha volgut reivindicar amb la seva presència unes condicions i oportunitats més igualitàries damunt dels escenaris." "Normalment no tenim l'oportunitat de tenir la veu de dir escolteu les dones en aquesta professió hem de tenir un paper important perquè hi som en el nostre àmbit les dones hem de tenir un paper important perquè encara ens queda molt per fer i encara que les actrius som molt conegudes no sempre això es trasllada en igualtat de condicions. Està bé fer actes aixi per recordar-ho." "La marató d'actrius és una activitat paral·lela de l'exposició "Actrius Catalanes del segle XX" i també un acte previ a la commemoració del Dia Internacional de les Dones el proper dimarts." MAGDA PUYO, directora de l'Institut del Teatre "La manca del respecte a la paritat el podem veure a la direcció dels teatres, dels festivals, però també si mirem la cartellera i comptem les directores i directores, veurem que no superem el deu per cent per tant alguna cosa ens està passant." L'actriu i creadora Teresa Urroz també ha destacat la necessitat de seguir creant i buscant fórmules per pal·liar aquesta desigualtat. TERESA URROZ, actriu i dramaturga "És important que la dona d'avui a cada moment que estem vivint i que les coses es van transformant diem la nostra. Les dones hem de seguir parlant des de la contemporaneitat, hem, d'escriure d'allò que ens està passant." De fet el text que ha presentat, la dona sàvia, el va escriure fruit de l'experiència del treball amb altres dones.

Coincidint amb l’exposició “Actrius catalanes del segle XX”, que es pot visitar fins a finals de mes al Palau Robert, una cinquantena d’actrius de l’escena contemporània s’hi han reunit avui convocades per l’Institut del Teatre. La directora general de l’Institut, Magda Puyo, ha obert l’acte destacant que en aquesta professió encara queda molt a fer per aconseguit l’equilibri entre homes i dones.

Montserrat Carulla ha estat la primera a pujar a l’escenari. Tot un exemple de lluita i trajectòria professional en períodes de repressió i de dificultats afegides per a les dones actrius. La seva filla Vicky Peña també ha passat tota la vida als escenaris i ha destacat que viure en aquest món li ha concedit oportunitats i llibertats més àmplies que a d’altres dones.