Aquest 2018, l’Associació Catalana d’Escoles de Música celebra el seu 25è aniversari. Per això, ha organitzat tot d’actes commemoratius. Durant aquests últims mesos han realitzat 8 concerts dedicats a les diverses famílies d’instruments que existeixen. I després de fer aquestes actuacions per tot el territori, ara els 5.500 músics que han participat en el projecte es reuneixen per celebrar un concert multitudinari. És l’acte de cloenda d’aquest aniversari. Segons una de les fundadores de l’ACEM, Núria Sempere, aquests “25 anys han servit per acostar la música al públic en general i fer-la assequible”, tot i que reconeix que ara “la música és un bon instrument de cohesió social amb les diferents comunitats culturals que vivim als pobles i ciutats”. I és que l’entitat impulsa, des de fa un temps, escoles de música integrades en la vida escolar d’un centre educatiu ordinari, per oferir ensenyament musical a persones —com les migrades— que “de mutu propi no s’haguessin acostat mai a una escola de música”.

El concert  s’ha fet l’estadi de l’Espanyol a Cornellà-el Prat, l’RCDE Stadium, i ha estat dirigit pel pianista, compositor i pedagog, Manel Camp. El mestre ha tingut el suport de 7 directors més que han estat els encarregats de dirigir les diverses formacions. La direcció escènica ha anat a càrrec d’Iban Beltran i les coreografies són de Toni Mira. L’actriu Txe Arana ha estat l’encarregada de presentar l’acte.

L’objectiu del concert era fer una gran festa de la música. Es tracta d’un dels concerts més multitudinaris que s’hagi fet fins ara a Catalunya. Hi han participat un cor de 1.500 cantants, una formació de 1.200 músics de corda fregada, una banda amb 1.500 instruments de vent, al voltant de 750 guitarristes i baixistes amb instruments tan clàssics com elèctrics i 300 percussionistes. A més, hi han participat 300 músics de copla i tradicionals amb instruments tan variats com els acordions, fiscorns, flabiols i gralles. L’espectacle també ha comptat amb un grup de 100 ballarins.

En total, hi han participat més de 5.500 músics d’entre 8 i 80 anys provinents de 82 escoles de música de Catalunya. Encara que també s’han sumat, a l’espectacle, un grup de 50 alumnes bascos convidats per l’ocasió i que són especialistes en la tikitrixa, un instrument tradicional basc molt similar a l’acordió.

Al llarg del concert, han sonat temes molt diversos, com ‘Nostalgia in Times Square’, de Charles Mingus; ‘Ibizia Sunshine’, d’Aupa Quartet; o ‘La meva terra és el mar’, de Lax’n Busto.

A través d’aquest cicle de concerts que, aquest diumenge, s’ha posat el punt final, l’associació ha volgut mostrar els trets identitaris de les escoles de música de Catalunya. Després de 25 anys, l’entitat assegura que les escoles s’han obert a tothom i s’han expandit cap a llenguatges artístics molt diversos. Afirmen que s’han convertit en un factor de cohesió de les ciutats i els pobles.