‘42 km’ és el títol que la companyia homònima estrena a La Gleva, la petita sala del barri del Farró. 42 eren els quilòmetres de la ruta de discoteques valencianes, que, a finals dels anys vuitanta, va constituir una escena de “clubbing” pionera a l’estat espanyol. El muntatge explora els clarobscurs d’aquella escena.

Georgina Latre, Diana Gómez i Rafa Delacroix encarnen tres joves, la Marta, la Laura i el Felo, que surten de festa per la ruta. Arribat un punt, es topen amb un accident, que els hauria d’obligar a replantejar-se la nit, perquè és el cotxe d’un conegut, però no ho fan. Aquest és el punt de partida de la narració, que pretén desactivar algun tòpic sobre la ruta. “Va ser, musicalment, una escena pionera. Ens hem adonat que en teníem una imatge equivocada. No era només festa i drogues”, comenta Georgina Latre.

Ruta d’una generació

’42 km’ planteja que la ruta va ser una vàlvula d’escapament per a joves de classe treballadora d’una generació a qui havien promès moltes coses amb l’arribada de la democràcia. En aquest sentit, el personatge de la Laura actua puntualment com a narradora, explicant els fets des de la distància temporal. L’acció transcorre en els dies de declivi de la ruta, ja a principis dels noranta, quan alguns mitjans de comunicació es van encarregar de criminalitzar-la. “De cop i volta, tots els accidents de l’estat eren per culpa de la ruta”, afirma Latre.

Manel Arévalo ha estat el responsable de donar cos al text, per bé que es tracta d’un treball col·lectiu en el qual van participar els tres intèrprets i Cristina Serrano. Tots cinc són antics alumnes de l’Escola Eòlia, on es van conèixer i on van decidir formar companyia. Per a la posada en escena han comptat amb Roger Torns.

’42 km’ es pot veure fins al 8 de març. En dues funcions, les dels dies 20 i 27 de febrer, s’han programat posteriors sessions de DJ i col·loqui sobre la ruta amb el periodista Luis Costa.