Biennal Pensament Barcelona 2022

La primera edició conjunta de la Biennal de Pensament 2022 a Barcelona, Palma i València ha estat un èxit de públic. Segons l’organització, a la ciutat hi han participat més de 20.000 persones en alguna de les 67 activitats del programa oficial amb sessions multitudinàries. L’organització destaca que la cita s’ha consolidat com “una gran àgora ciutadana per a la reflexió i el debat”, que a més ha servit per enfortir els vincles entre els tres municipis del corredor cultural mediterrani.

Més de 200 ponents

La Biennal barcelonina, que organitza l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), ha comptat amb la presència de més de 200 ponents i una destacada representació de pensadores internacionals. Entre els noms propis en femení, la Premi Nobel Svetlana Aleksiévitx, que va protagonitzar una de les primeres ponències, des de la plaça de Joan Coromines.

La relació de participants també inclou el filòsof Yuval Noha Harari; l’historiador i teòric polític Rutger Bregman; les cineastes Carla Simón i Lucrecia Martel; les periodistes Carolin Emcke i Masha Gessen; la periodista i politòloga Esther Vera; la filòsofa i politòloga Chantal Mouffe; el politòleg i professor Adam Przeworski i el neurocientífic Antonio Damasio.

Reflexió política i social

Les amenaces, els límits i els reptes de la democràcia, els drets humans, les identitats de gènere, la comunicació digital, els totalitarismes i els rols de poder a les societats democràtiques han estat alguns dels temes centrals de la Biennal a Barcelona.

La mirada a l’actualitat també ha estat present amb temes com la guerra a Ucraïna, els nous feixismes o la proliferació de les notícies falses —”fake news”— a les xarxes.

Una edició triple, amb Palma i València

El programa també ha reflectit els vincles culturals i lingüístics entre Barcelona, Palma i València, que han compartit ponents. El balanç que fan des d’aquestes ciutats també ha estat molt positiu i asseguren que ha tingut una “gran acollida”.

La Biennal descentralitzada és la plasmació física del corredor cultural mediterrani, que s’hauria d’intensificar per fer coses junts amb normalitat i quotidianitat.”
Jordi Martí, tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat

A València, el director del Consorci de Museus i Centre del Carme, José Luis Pérez, ha destacat que en una societat com l’actual, “cada cop resulta més necessari activar el pensament, intercanviar i escoltar opinions i punts de vista”. I a Palma, el tinent d’alcalde de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, també considera que aquest certamen permet “un gran exercici de d’intel·ligència col·lectiva davant d’un futur incert”.

Les sessions, disponibles al web de la Biennal

A diferència de l’edició de 2020, amb reserva d’entrades i sessions en línia per les restriccions de la pandèmia, aquesta Biennal s’ha pogut celebrar amb accés lliure tret dels Passejos Peripatètics, que han exhaurit aforament.

I qui vulgui recuperar alguna de les sessions del programa podrà fer-ho perquè les activitats s’han enregistrat i estan disponibles al web biennaldepensament.barcelona.