La 71a edició del Premi Planeta ha premiat la novel·la ‘Lejos de Luisiana’, de l’escriptora Luz Gabás. Es tracta d’una obra que ha presentat sota el títol ‘Río arriba’ i el pseudònim ‘Hoja de fresno’. Tindrà un premi d’un milió d’euros, la dotació econòmica més quantiosa en un guardó, així com també publicació de la novel·la per l’editorial Planeta. La finalista ha estat Cristina Campos per la novel·la ‘Historias de mujeres casadas’, que també ha presentat sota un pseudònim, Gabriela Hausmann, i sota el títol ‘El amante de mi mujer’. El segon guardó té un premi de 200.000 euros.

Una història d’amor colonial al segle XVII

La guanyadora del Planeta ha explicat que ‘Lejos de Luisana’ “és un relat d’amor en temps convulsos i de canvis“. La novel·la explica la relació entre un indi i una francesa a la Louisiana del segle XVIII, quan la colònia va passar a mans espanyoles.

Gabás ha precisat que el seu llibre s’estructura al voltant de quatre fets històrics: la cessió dels territoris a l’oest del Missisipi de França als espanyols, el paper d’Espanya a la guerra d’independència dels Estats Units, les aliances de l’Imperi Espanyol amb les tribus natives americanes i la influència de la revolució francesa en aquelles terres llunyanes.

L’escriptora aragonesa, de 54 anys, va assolir la fama amb la seva primera novel·la ‘Palmeras en la nieve’, que va ser un èxit de vendes i que es va adaptar a la gran pantalla en un film protagonitzat per Mario Casas i Adriana Ugarte.

La barcelonina Cristina Campos, finalista

La guionista Cristina Campos, que ja havia debutat en el camp de la novel·la amb ‘Pan de limón con semillas de amapola’, ha estat la finalista del guardó amb el títol ‘Historias de mujeres casadas’. Campos ha precisat que el relat es construeix a partir de tres dones que treballen en una revista de moda i que es desenvolupa entre Barcelona, Boston i Formentera.

“El llibre parla d’una dona que està feliçment casada amb el seu marit. Tot va bé fins que un dia, pel carrer, creua una mirada amb un home. Arriben més mirades, es coneixen i comencen una aventura junts. Aquesta premissa em serveix per parlar de la intimitat, el desig i de la incapacitat de moltes dones per separar el sexe i el sentiment”, ha destacat l’autora.

La guionista ha acabat la seva intervenció amb un missatge per a la ministra d’Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, present a la sala del MNAC, on s’ha entregat el premi. Campos ha exposat que ella va ser expulsada de la seva escola als setze anys per ser una mala estudiant i suspendre quatre assignatures. Per això, ha demanat que el sistema educatiu deixi de premiar la intel·ligència lògica i matemàtica i tingui en consideració la creativitat dels alumnes.

La barcelonina Cristina Campos, finalista del Premi Planeta 2022

Edició amb rècord de participació

El Premi Planeta 2022 ha tingut un nou rècord de participació: s’hi han presentat 846 novel·les d’arreu del món. Es tracta d’una xifra que suposa 200 novel·les més que l’edició de l’any passat, en què va guanyar, amb polèmica, ‘La bestia’, de Jorge Díaz, Antonio Mercero i Agustín Martínez.

Polèmica per una novel·la desqualificada

Aquesta edició dels premis ha tingut polèmica: una de les 10 novel·les finalistes va ser desqualificada per incomplir les bases del certamen literari. El president del Grup Planeta, José Creuheras, va explicar que el treball que s’ha descartat ja s’havia publicat prèviament en una plataforma i que això incompleix les bases del premi, que requereix que sigui “inèdita”. L’obra que el jurat ha apartat és ‘La niña del castillo de los almendros en flor’, de Fernando Preto.