llibres sant jordi 2022 feminisme dona
llibres sant jordi 2022 feminisme dona

(ACN/Redacció) La irrupció del #MeeToo va passar de ser un moviment viral a les xarxes a convertir-se en un fenomen de protesta mundial que ha arribat, també, a la literatura. Aprofitant la diada de Sant Jordi 2022 a Barcelona i Catalunya, l’ACN proposa decàlegs literaris sobre el feminisme, el consentiment i l’educació sexual, així com obres que qüestionen els estereotips i els rols de poder. Alguns dels llibres també aposten per un feminisme inclusiu.

Tot seguit, et fem un recull de 13 llibre sobre el feminisme i l’empoderament de la dona de cara a Sant Jordi 2022.

1. ‘Quim/Quima’, de Maria Aurèlia Campany

‘Quim/Quima’ (Males Herbes), de Maria Aurèlia Capmany, és el resultat de la recerca de referents literaris femenins per part de l’autora, que sempre va trobar en Virginia Woolf una guia. Aquesta novel·la, irònica i trepidant, és un joc de miralls fascinant amb el seu ‘Orlando’, i una reflexió irònica i punyent sobre els rols sexuals tradicionals, el cànon literari i l’originalitat creativa.

2. ‘Tres dones’, de Lisa Taddeo

‘Tres dones’ (Més Llibres), de Lisa Taddeo, és una novel·la de no-ficció que recull la història de tres dones a partir del viatge que va fer Taddeo durant vuit anys pels EUA per parlar del desig sexual femení.  

3. ‘La mà esquerra de la foscor’, d’Ursula K. Le Guin

‘La mà esquerra de la foscor’ (Raig Verd), d’Ursula K. Le Guin, és una obra de ciència-ficció que tracta la desigualtat de gènere, l’abús de poder, els interessos polítics i la manipulació mediàtica. L’autora reflexiona amb conceptes com el temps, les relacions i les condicions de supervivència.

4. ‘Alba’, d’Octavia E. Butler

‘Alba’ (Mai Més Llibres), d’Octavia E. Butler, combina les trames fantàstiques i la distòpia amb una reflexió filosòfica, social i feminista sobre la condició humana.

5. ‘Unsex me!’, de Jaume Ferrer

‘Unsex me!’ (Club Editor), de Jaume Ferrer, és una novel·la que tracta temes com el suïcidi, l’assetjament escolar, l’exclusió social i les problemàtiques de gènere

6. ‘L’instant abans de l’impacte’, de Glòria de Castro

‘L’instant abans de l’impacte’ (Periscopi), de Glòria de Castro, és una radiografia àcida sobre les polítiques de conciliació i la societat del consum. Basada en fets reals de la pròpia autora, De Castro qüestiona en aquesta novel·la les idees preconcebudes sobre la felicitat i l’amor des d’un humor negre i corrosiu.

7. ‘Teoria King Kong’, de Virginie Despentes

‘Teoria King Kong’ (L’Altra Editorial), de Virginie Despentes, és un manifest feminista que ataca el matrimoni, la maternitat i altres temes tan polèmics com la violació, la prostitució i la pornografia.

8. ‘La paraula més sexi és sí’, de Shaina Joy Machlus

‘La paraula més sexi és sí’ (L’Altra Editorial), de Shaina Joy Machlus, és una guia informativa sobre el consentiment, l’educació sexual i contra la cultura de la violació.

9. ‘Lo hago como madremente puedo’, d’Andrea Ros

‘Lo hago como madremente puedo’ (Destino), d’Andrea Ros, narra la maternitat des d’un punt de vista femení.

10. ‘Ni forts ni valents’, de Thaïs Gutiérrez

‘Ni forts ni valents’, de Thaïs Gutiérrez, ofereix claus per alliberar els nens de la masculinitat tòxica per construir una societat més justa i més igualitària, lluny d’estereotips que els castiguen i els condicionen.  

11. ‘Feminismo de barrio’, de Mikki Kendall

‘Feminismo de barrio’ (Capitán Swing), de Mikki Kendall, és una col·lecció d’assajos que apunten a la legitimitat del moviment feminista modern argumentant com ha fracassat a l’hora d’abordar les necessitats de totes les dones.  

12. ‘Per què les dones salvaran el planeta’, de diversos autors

‘Per què les dones salvaran el planeta’ (Raig Verd), de diversos autors, és un volum que es pregunta, a través d’assajos i entrevistes, que no només volen provocar una reflexió, sinó també una acció col·lectiva per canviar-ho tot. Vandana Shiva, Caroline Lucas, Maria Mies i Yayo Herrero, entre d’altres, exposen els vincles que hi ha entre ecologisme i feminisme en defensa de la justícia social.

13. Som una ganga’, de Montserrat Roig

‘Som una ganga’ (Comanegra), de Montserrat Roig, és un recull de textos feministes de l’autora, amb edició de M. Àngels Cabré.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a