L’exterior de la torre Bellesguard, a Sant Gervasi, recorda un castell d’estil neogòtic. Quan Antoni Gaudí va rebre l’encàrrec de la família Figueras de fer-hi la seva residència, a principis del segle XX, es va inspirar en el passat medieval de la finca. Va projectar un exterior de pedra amb línies rectes (dissimulades amb relleus als marcs de les finestres), un pas de ronda a la part superior de l’edifici i una torre en punxa coronada per una pinacle: una creu de 10 tones decorada amb trencadís, símbol de catalanitat i religiositat.

+
En contrast, l’interior de la torre Bellesguard és blanc i molt lluminós, amb finestres a totes les estances. És aquí on es poden veure nombrosos exemples de totes les arts decoratives aplicades del modernisme, com la forja de llums i baranes, els vitralls dels finestrals i els mosaics de colors que decoren les parets.

Golfes musicals

Les golfes són també la sala de música, una estança que va quedar inacabada en arruïnar-se la família a causa de de la construcció de la casa. Aquest fet permet veure l’estructura de la sala, amb un sostre de volta, sense cap biga, i un dels espais que va servir a Gaudí com a banc de proves per després aplicar solucions constructives a la Sagrada Família.

Més de 2.000 anys d’història

La torre Bellesguard s’ubica en un terreny que remunta els seus orígens a l’època romana, tot i que la seva importància se situa a l’època medieval: Martí l’Humà, l’últim rei de la dinastia catalana, hi va fer un seu palau on va passar els darrers anys de la seva vida.