Aquest divendres s’han fet públiques les set iniciatives de recerca seleccionades en la convocatòria d’ajuts a projectes de ciència del Pla Barcelona ciència de la cinquantena que es van presentar. Es tracta de propostes dins l’àmbit de l’envelliment i qualitat de vida, del respecte i la protecció del medi ambient i del sector de la mobilitat. Joan Subirats, tinent d’alcaldia i de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat i Àngel Font, director corporatiu de Recerca o Estratègia de la Fundació la Caixa han afirmat durant la presentació que un dels objectius és “que la inversió pugui retornar a la ciutadania a través de futures polítiques públiques basades en les evidències científiques sorgides d’aquestes recerques”.

La dotació global és d’un milió d’euros i cada projecte se’n durà 150.000 euros com a màxim. Aquests ajuts formen part de les línies d’actuació del conveni subscrit entre l’Ajuntament i La Caixa per tal de potenciar l’ecosistema d’investigació i acostar la ciència a la ciutadania.

Els projectes guanyadors

De l’àmbit de l’envelliment i la qualitat de vida els projectes seleccionats han estat MicroBioMap, amb l’objectiu d’analitzar l’ecosistema dels mircoorganismes de Barcelona. També ha estat escollit AiguaBCN amb la intenció de fer un mapa de la ciutat sobre la qualitat de l’aigua de l’aixeta. MosquitoAlertBCN vol fer un seguiment dels mosquits urbans mentre que +ÀGIL s’ha plantejat revertir la fragilitat de la gent gran a partir d’un programa innovador. De l’àmbit de la mobilitat i el respecte i la protecció del medi ambient són tres les propostes guanyadores: NewMob, que analitza l’impacte dels vehicles de mobilitat personal, i Hy-BCN, vinculada amb l’hidrogen verd i Pati Científic, que proposa monitoritzar les aigües costaneres de Barcelona. Totes les iniciatives tenen al darrere centres d’investigació, hospitals, universitats i entitats.