Entendre què són les ciutats intel·ligents no sempre és fàcil si no es posen exemples pràctics de com s’aplica la tecnologia en el dia a dia d’un municipi. Això és precisament el que busca la Smart City Week: mostrar als barcelonins quins beneficis reporten les ciutats intel·ligents.

Fins a l’11 de novembre, s’han programat arreu de la ciutat 50 activitats, entre les quals hi ha xerrades, tallers o visites guiades a centres d’innovació. Per tancar la setmana es farà una trobada amb alumnes universitaris d’àmbits molt diversos (arquitectes, informàtics, sociòlegs, enginyers, etc.) per reflexionar sobre l’ús de les dades que recopila una ciutat i com poden resoldre problemes com ara la gentrificació (l’expulsió de veïns d’una zona a causa de l’encariment del lloguer).

En matèria de mobilitat, la coordinadora de la Smart City Week, Isabella Longo, ha posat com a exemple un sistema per reduir el trànsit en moments d’alta contaminació.

“Hi ha sistemes de sensors per captar la qualitat de l’aire en temps real que permeten atenuar el tràfic d’entrada de Barcelona en moments d’alta contaminació. Això és smart city perquè, ràpidament, estàs creuant dades de dos sistemes diferents i estàs donant una resposta ràpida per empetitir el problema.”

És la primera vegada que se celebra aquesta cita per acostar el concepte de “smart city” als barcelonins, que alhora serveix per escalfar motors de cara al congrés internacional de ciutats intel·ligents, la Smart City Expo, que es farà del 13 al 15 de novembre a la Fira de Barcelona.

Barcelona, un referent de ciutat intel·ligent

El fet que el congrés mundial de ciutats intel·ligents se celebri a Barcelona és prova que la capital catalana és un referent en aquest àmbit. El coordinador del districte 22@, David Martínez, ha explicat que hi ha ciutats com Melbourne (Austràlia) o Sao Paulo (el Brasil) que s’emmirallen en Barcelona per crear el seu propi districte d’innovació. De fet, va ser la primera, juntament amb Boston, a crear una zona enfocada al desenvolupament tecnològic. Un exemple d’edifici intel·ligent o “smart” és el centre d’innovació Ca l’Alier, que va reciclar materials durant la seva reforma i conté elements de gestió activa de l’energia i de les aigües de l’edifici.