Fotografiar un paisatge, buscar una ruta a través del GPS o cercar activitats interessants són algunes de les accions que podem fer amb el telèfon mòbil. Unes comoditats que, a la vegada, fan més difícil deseganxar-se de l'aparell durant les vacances. THUAL VINCENT "We take a photo with ipad with iphone because is practic." "Fem les fotos amb la tauleta, amb el mòbil, perquè és pràctic." ALBERT VALSELLS "Sobretot per comunicar-me amb la família, amb els amics, per qualsevol urgència i per mirar els correus, qualsevol tema de feina o d'estudis." Segons un estudi fet per l'empresa de mòbils BQ, només un de cada 10 espanyols es desvincula del telèfon durant el període de vacances. Unes dades que corroboren psicòlegs com en Marc, fundador del programa Desconnecta, un institut psicològic especialitzat en l'addicció a les noves tecnologies. MARC MASIP, director programa Desconnect@ "Molts s'adonen que els del voltant hi estan enganxats però no que ells també ho estan." Segons els experts, l'addicte al mòbil és aquell que sent angoixa quan no el pot consultar. En altres casos, però, és difícil desconnectar perquè la vida professional no ho permet. GERARDO CALOYA "Because of my job or my activity in Italy, I have to use it. Sometimes I have to check something." "Per la meva feina a Itàlia l'he de fer servir. A vegades he de consultar alguna cosa." MARC MASIP "Li recomanaria deixar els temes tancats, que quan marxin de vacances estigui tot lligat, sense preocupacions." Els especialistes conviden també a apagar-lo durant els àpats principals o, per als més addictes, dedicar-hi només cinc minuts al dia per comprovar el correu. Insisteixen que cal fer-ho, perquè desconnectar de les noves tecnologies aporta, diuen, benestar físic i mental, factors essencials per tornar motivats a la feina després de les vacances.

Segons els especialistes, cada vegada tenim més dependència a les noves tecnologies i, fins i tot quan marxem de vacances, ens passem el dia pendents del telèfon. Alerten que aquesta situació no permet una desconnexió total de la rutina ja que, en molts casos, estem connectats al mòbil per temes de feina. Tot i que, en la majoria de casos, utilitzem el mòbil durant aquests dies de descans per fotografiar moments, orientar-nos amb el GPS o cercar informació útil del lloc que estem visitant.

Cada vegada hi ha més estudis que demostren aquesta tendència. Segons un estudi fet per l’empresa de mòbils BQ, només un de cada 10 espanyols es desvincula del telèfon durant el període de vacances.

Per això, alguns psicòlegs s’han dedicat a investigar-ho analitzant els comportaments de la societat i proposant recomanacions que millorin aquestes situacions. Un cas és l’institut psicològic Desconnect@, des d’on treballen amb persones addictes perquè aprenguin com desconnectar. En Marc Masip és el fundador d’aquest programa a Barcelona i insisteix en la necessitat d’oblidar-nos del telèfon quan estem de vacances perquè la tornada a la feina sigui molt més positiva.