Consultar el mapa d’una ciutat desconeguda, compartir una fotografia a les xarxes socials o assegurar-se de quin temps farà a través d’una aplicació serà més barat per als qui viatgin per la Unió Europea. A partir d’aquest dimarts, les tarifes d’itinerància de dades, l’anomenat “roaming”, es redueixen entre un 21% i un 55,5%.

La Comissió Europea ha fixat les tarifes màximes que podran aplicar les operadores de telefonia mòbil. El preu de la descàrrega de dades és el que més es rebaixa. Des 45 cèntims per megabyte de 2013, als 20 cèntims per megabyte que es cobraran a partir d’avui. Per fer-nos una idea, pujar tres fotos a la xarxa requereix aproximadament cinc megabytes.

A partir de l’1 de juliol, rebre una trucada des d’un altre país de la Unió Europea costarà cinc cèntims per minut, dos cèntims menys que l’any passat. En canvi, els viatgers pagaran 19 cèntims per minut per trucar i estalviaran un 21%. Enviar un missatge de text costarà sis cèntims.

La normativa europea que entra en vigor aquest dimarts també estableix que, en els països on sigui possible, els clients podran triar un operador local perquè els proveeixi els serveis d’Internet mòbil. D’aquesta manera, podran comparar ofertes d’itinerància de dades.

Un pas més cap a la desaparició del “roaming”

Les tarifes de “roaming” s’han reduït entre un 80 i un 90% des de 2007. De fet, l’objectiu de la Comissió Europea és eliminar els costos de la itinerància de cara a 2016 i que els ciutadans dels països membres paguin el mateix quan viatgin.