Tot i que les xifres macroecòmiques apunten a una certa recuperació, al Casal dels Infants no hi ha cap brot verd. Rosa Balaguer assegura que costarà molt que les famílies en risc de pobresa -o pobres- es recuperin, ja que són les que disposen de xarxes socials més febles i es troben sovint en situacions difícils de reconduir. “Seran les últimes a recuperar-se”, ha dit.

El Casal treballa per arribar al màxim de famílies en risc d’exclusió social, “especialment en època de crisi econòmica, com ara”, assegura Balaguer. Ho fa amb el suport de l’Administració, diferents entitats, empreses col·laboradores i voluntaris. Tot i el moment de retallades en les subvencions i els ajuts, la directora general del Casal dels Infants assegura que és clau recuperar les inversions en educació, ja que les escoles i els instituts són “bàsiques per garantir poder sortir del cercle de l’exclusió.” Ara, diu, estan fent mans i mànigues per adaptar-se als recursos de què disposen i a la nova realitat.

El Casal dels Infants atén, durant tot l’any, nens i joves de famíles amb dificultats dels barris del Raval i del Besòs i el Maresme, però també de Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Salt.

El casal no tanca per vacances. Durant aquesta època de l’any és quan els infants canvien rutines i es trenca amb la dinàmica escolar. Aquesta entitat els ajuda a gaudir de les vacances en un entorn adequat. Segons Balaguer, els mateixos nens asseguren que si no estiguessin al casal d’estiu, “estarien enganxats a la tele o al carrer”.

L’estiu de 2013 es van duplicar el nombre de places i, per tant, el volum de voluntaris i el pressupost. Aquest estiu és l’any de consolidació: es manté el nombre d’infants i joves. 800 en total, en edats compreses enter els tres i els 16 anys. A més, s’ha ampliat el nombre de setmanes. A més del mes de juliol, a tots els barris cada vegada hi ha oferta també durant algunes setmanes d’agost. Els més grans sovint marxen de campaments o de colònies. Els petits fan activitats de lleure, com anar a la platja o a la piscina, tot i que sovint molts no saben nedar, i el casal disposa de monitors i professors. També els ajuden amb reforç escolar.