300 joves d’entre 10 i 16 anys participen aquest cap de setmana a la First Lego League, una competició educativa de robòtica que vol fomentar l’interès per aquesta disciplina tecnològica, tot fomentant valors com “la innovació, la creativitat, el treball en grup i la resolució de problemes“, explica el director de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià, Andreu Moreno. Els participants tenen clar que, com diu la dita, l’objectiu no és guanyar, sinó aprendre; i van més enllà: volen trencar la barrera de gènere que fa que el sector sigui marcadament masculí. Ho expliquen les integrants d’un dels equips, la Sunniva Casanova i la Mariona Canet. “Les dones poden ser molt bones en això, igual que els nois, perquè tenim les mateixes capacitats“, reivindica Canet. La seva companya detalla que, a banda, el treball en equip “és important”. Afegeix que “les persones que sabien més de programar s’han encarregat de la robòtica, i altres que no ho dominàvem tant, ens hem dedicat a construir, i a cercar altres mètodes de solució de problemes“.

Les proves consisteixen en resoldre un mateix circuit amb un robot que es mourà per l’escena en funció de com hagi estat construït i programat. Les accions que ha de dur a terme l’aparell -recollir uns ninots i moure’ls pel circuit- han de ser precises i ser executades en un màxim d’un minut i mig.

Una activitat consolidada

Aquesta no és la primera vegada que se celebra la First Lego League. És un torneig que se celebra anualment -la primera edició va ser el 2006 i va tenir 16 equips, l’any passat va tenir 1.400 conjunts inscrits-. Tanta és la volada que té que la competició fa uns anys que s’estructura en diverses fases territorials, repartides arreu de l’estat. Els vencedors de cadascuna d’aquestes fases es classifiquen per a la prova estatal, per enviar després els millors representants espanyols a les edicions europea i internacional. Enguany, l’edició espanyola se celebrarà a mitjans de març, i la internacional, a l’abril, als Estats Units.