Els ecosistemes polars de l’Antàrtida continuen sent uns grans desconeguts. Ho saben bé els membres de l’equip d’investigació que dirigeix Conxita Ávila, format per experts de les facultats de Biologia, Farmàcia, Ciències de l’Alimentació i de l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC). Per això han decidit tornar a marxar a l’illa Decepció, a l’arxipèlag de les Shetland del Sud, en el que ja és la novena campanya en latituds antàrtiques. Ara el projecte es diu Distantcom, però és la continuació de l’Ecoquim i l’Actiquim, liderats també per Ávila, que van impulsar, entre d’altres, la descoberta de noves espècies, com el cuc menjaossos Osedax decepcionensis o el nudibranqui Doto carinova (del subordre de mol·luscos gastròpodes).

L’equip d’Ávila és el més gran que actualment hi ha a la base espanyola. Entre els objectius d’aquesta campanya hi ha estudiar l’impacte del canvi climàtic en l’ecologia del bentos marí, és a dir, la flora i la fauna, i també ampliar els treballs sobre possibles aplicacions en futurs medicaments.

“L’esperit de l’Antàrtida”

“Això funciona com una casa de colònies” explica la Conxita Ávila per videoconferència al públic de l’Aula Magna de la Facultat de Biologia de la UB. I posa exemples: “cada dia hi uns responsables de la neteja de la base, de fer l’esmorzar…”. Tot i ser a 13.000 quilòmetres de casa, els set membres de l’expedició també tenen rutines pròpies. “Al matí fem una immersió”, sempre que les condicions meteorològiques (molt canviants) i les marees ho permeten, “després tornem a la base, dinem i a la tarda recollim les mostres i continuem treballant a la base”, expliquen. “Dormim en unes tendes que són com iglús, on només hi caben quatre persones” relaten. Això fa que les relacions humanes siguin molt intenses.  “Aquí fas amistat i trobes gent que ja coneixes fa anys”, explica Ávila, que ja és tota una experta en campanyes a la base, “és l’esperit Antàrtic”.