La innovació digital social -l’anomenada (DSI)- té l’objectiu de posar la tecnologia mòbil i 3D a l’abast de totes les classes socials i reduir el que es coneix com a escletxa digital. Amb aquest propòsit, un centenar d’agents institucionals i empresarials es reuneixen entre el 7 i el 9 de febrer a Barcelona. Són empreses de vocació tecnològica, desenvolupadors o gestors de dades que volen explorar les oportunitats de negoci que pot tenir la tecnologia al servei del benefici social.

Una primera xerrada, aquest dimarts al CCCB, ha servit d’introducció i de presa de contacte entre els presents. Amb el títol “Tecnologia per al bé comú: fem créixer un ecosistema d’innovació digital social a Europa”, ponents com Zoe Romano o Susana Nascimento, de la Comissió Europea, hi han exposat els projectes d’escala europea destinats a potenciar la democràcia en línia i la sobirania tecnològica o la protecció de dades personals. Com a exemple barceloní, els ateneus de fabricació digital, que posen a l’abast dels ciutadans impressores 3D i ordinadors per desenvolupar projectes que d’una altra manera serien inassumibles. La comissionada de Tecnologia i Innovació Digital, Francesca Bria, ha destacat el paper dels ajuntaments com a creadors de sinergies entre empreses i de fonts de finançament per afavorir noves iniciatives.

Durant tres dies, un centenar d’actors del sector estaran a Barcelona per fer comunitat, compartir dades i experiències i buscar solucions als desequilibris socials en l’àmbit tecnològic.