MANUEL RUIZ, àrea de cultura del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya "Nosaltres el que fem és com una base física que permet mirades diferents. El criteri que tenim és comissar diferents visions de la ciutat per part de diferents artistes, arquitectes, urbanistes, geògrafs... Ens permetrà que els ciutadans puguem reflexionar perquè cadascú fa la seva mirada."

Des de la seu que té el Col·legi d’Arquitectes a la plaça de la Catedral es pot veure l’evolució urbanística de Barcelona dels últims segles a partir de projeccions de llum. La maqueta fa un recorregut cronològic per l’evolució de Barcelona des de l’enderrocament de les muralles que envoltaven el centre de la ciutat al segle XIX fins a la transformació actual de la plaça de les Glòries. S’hi pot veure, per exemple, el traçat de la primera línia de metro, les zones afectades pels bombardejos de la Guerra Civil o els canvis de la Barcelona olímpica. Tota la informació apareix sobre un panell amb relleu de color blanc que s’utilitza com a pantalla per projectar-hi imatges.

La voluntat del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya és que la maqueta serveixi de base perquè artistes, arquitectes, urbanistes i geògrafs proposin diferents mirades sobre la ciutat. Manuel Ruiz, responsable de l’Àrea de Cultura del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, explica que “ha de permetre que els ciutadans puguem reflexionar sobre Barcelona a partir de la mirada particular de creadors diversos”.