Per oferir als ciutadans la connexió Wi-Fi al carrer, el que fa l’Ajuntament és obrir per a l’ús públic la xarxa corporativa que té funcionant des de l’octubre de 2010, amb 469 punts actius a la zona central de la ciutat i al districte 22@. Tots els punts d’accés públic estaran senyalitzats amb el logo de Barcelona WiFi. Aquest servei es va posar en marxa l’any 2009 amb l’objectiu de garantir a tots els ciutadans l’accés sense fils a Internet.

La regulació de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT) limitava la capacitat del servei, que en un principi no podia oferir-se al carrer per no entrar en competència amb les connexions de pagament que comercialitzen les operadores telefòniques. Després d’obrir una consulta pública a escala estatal, la CMT ha revisat la normativa i l’Ajuntament de Barcelona podrà oferir gratuïtament a tot arreu un accés de fins a 256 Kbps sense cap limitació d’ús (fins ara, cada usuari s’hi podia connectar cada dia una hora com a màxim).

Un servei consolidat

A dia d’avui, hom pot accedir a Internet a través de Barcelona WiFi en 342 equipaments de la ciutat, com biblioteques, centres juvenils, casals de gent gran, centres culturals, poliesportius, mercats, museus… Els llocs amb més accessos són els centres cívics (33%), els esportius (13%) i els parcs (13%). Els usuaris es connecten una mitjana de 3,6 vegades per setmana i valoren el servei amb una nota d’un 7,2. El 64% de les connexions són d’ordinadors portàtils i el 18%, de telèfons amb connexió a Internet.

Per connectar-se a la Wi-Fi de l’Ajuntament, només cal que el dispositiu detecti la xarxa sense fils i acceptar-ho. D’entrada, el navegador mostrarà un portal de benvinguda amb informació municipal i després l’usuari pot entrar a la pàgina que vulgui (hi ha un “control ètic” dels continguts). En principi, Barcelona WiFi funciona de 8 a 22 h: dins d’aquest horari, es pot trucar al 010 per consultar el servei d’atenció a l’usuari. Tanmateix, no és habitual que els “routers” estiguin apagats a la nit.