Era la tercera edició de Kfé Innovación, una reunió de gent interessada a fer servir les noves tecnologies per millorar la participació ciutadana, l’educació o el funcionament de les empreses. En aquesta ocasió es va parlar sobretot de projectes de ciutat i, per primera vegada, es feia alhora a Barcelona, Lleida, Sevilla i Getxo. Twitter i CoverItLive van permetre intercanviar idees i propostes entre les quatre seus i sumar-hi les dels que participaven directament al debat virtual des d’altres ciutats.

Qui gestiona les nostres dades

La dotzena d’activistes ciutadans que es van reunir dimarts passat a la llibreria-cafeteria Laie del carrer de Pau Claris van mostrar la seva preocupació perquè el projecte de “smart city” (gestió en xarxa de sensors automàtics que detecten el volum de trànsit o mesuren el nivell de contaminació, per exemple) es basi en infraestructures muntades per multinacionals de la tecnologia o el màrqueting. És el cas del Bicing, un sistema que permet saber per on es mouen cada dia els seus usuaris.

Tanmateix, protegir la privadesa dels ciutadans no hauria d’impedir que les dades de funcionament de la ciutat, convertides automàticament en estadística a temps real, estiguin al servei d’aplicacions útils com les que et permeten saber l’estat del trànsit o de l’aire a la ciutat. Segons es va comentar al Kfé, aquestes aplicacions les ha de poder desenvolupar tant el mateix Ajuntament com la iniciativa privada, perquè totes poden beneficiar els ciutadans: per saber quan passa el proper autobús, TMB ofereix l’iBus i un dels participants a la tertúlia ha creat UrbanStep, que funciona també en altres ciutats.

El paper de la ciutadania

El projecte més important que va sorgir del Kfé Innovación de Barcelona no és només l’explotació de les dades que alliberi l’administració, sinó la generació, recollida i intercanvi d’informació a partir de la participació de la ciutadania. Per a això, Chris Pinchen ha començat a crear el web NetworkedCity.net, amb un primer apartat centrat a Barcelona. És un projecte obert a tothom interessat a acabar de donar-li forma.

El primer objectiu d’aquests ciberactivistes és superar la barrera que els separa de la resta de la població, la que no està familiaritzada amb totes les tecnologies que han de permetre aquesta revolució ciutadana. Per això, el primer que proposen és una acció ben senzilla: reunir un grup de voluntaris per fer un volt per Barcelona el 9 d’abril i detectar barreres arquitectòniques de mobilitat als carrers i dins la xarxa de metro. El mapa amb tota la informació recollida també seran “open data” (dades obertes) a disposició de tothom: persones amb mobilitat reduïda i polítics disposats a eliminar aquestes barreres.