El 2008 Google Street View, de Google Maps, va aterrar a Barcelona i, a poc a poc, carrer a carrer, ja gairebé no queda cap racó de la ciutat que no es pugui recórrer virtualment mitjançant aquesta eina, ni tan sols les zones en què el cotxe de Google no pot accedir, com algunes places o els carrers per a vianants. Això és gràcies que el 2012 l’empresa nord-americana va anunciar un nou giny anomenat Google Trekking que els permetia fotografiar també aquestes zones menys accessibles.

Google renova de tant en tant aquest banc d’imatges i ho fa contractant persones que s’encarreguen de recórrer a peu tots aquests indrets, els “trekkers”. Aquest novembre han estat a Catalunya i Barcelona actualitzant-les. L’Alberto, de Ciudad Real, és el “trekker” de Google que ha caminat per bona part de la ciutat. Duu a sobre un motxilla de 20 quilos que té una esfera amb 15 càmeres a la part superior. Mentre avança, aquestes càmeres disparen automàticament fotografies cada dos segons que s’emmagatzemen als discos durs de la part inferior de la motxilla. Després, un programari les processa per convertir-les en les imatges esfèriques que podem veure a través de Google Street View.

A banda de tots aquests carrers per a vianants, també s’ha fotografiat l’interior de llocs emblemàtics com la Sagrada Família, el Camp Nou o el Jardí Botànic, i dels centres comercials. Els “trekkers” es contracten temporalment quan es volen afegir rutes o renovar-ne les ja existents. L’Alberto, per exemple, ha caminat per mig Espanya. Molts vianants se sorprenen quan veuen l’aparença estrambòtica de l’aparell. D’altres, saben de què es tracta i s’hi volen fer fotos. Quan es busquin, això sí, no es reconeixeran ja que Google, mitjançat un procés automatitzat, detecta les cares de persones i les difumina.